BREDA XANTHOS GOLD – KALİBRE 12

Breda’nın tamamen çelikten gövdesi, sınırlı sayıda tüfeğe Diego Bonsi tarafından işlenen özgün kakma desenlerle daha da değer kazanmış. Büyük estetik güzelliğin yanı sıra, orijinal bir besleme sistemi geliştirilmiş, ayrıca isabet hassasiyeti de yükseltilmiş.

Bu zor zamanlara rağmen Breda yine tüfeklere tarz ve teknik özellik kazandıran işlere girişti. Firmanın daha önce de böyle denemeleri olmuş ve ortaya gerçek birer başyapıtı andıran işler çıkarıldığı için marka on yıllardır sürdürdüğü haklı bir şöhrete kavuşmuştu. Örneğin 2011 yılında Xanthos modeli “Edition ceramic technology 2012” olarak adlandırılan özel yapım bir namlu ile donatılmıştı. Bu son derece seçkin malzemeler kullanılan ve eşsiz yüzey işçiliğine sahip olan namlular sınırlı sayıda tüfekte kullanılmış ve toplamda 30 adet tüfek özel üretim olarak numaralandırılmıştı. Bu namlularda kullanılan şok tüpleri “Hncf” olarak tanımlanan bir işleme tabi tutulmuşlardı. Laciverte kaçan bir ton kazandıran bu işlem, şok tüpünün gerek iç gerek dış cidarına elektrostatik deşarjla sabitlenen seramik tozlarıyla uygulanan bir işlem ve hem yüzeye büyük sertlik kazandırıyor, hem pürüzlülük oranında iyileşme sağlıyor, hem de şok tüpünün yüzeyi ile saçmalar arasındaki sürtünmeyi azaltıyor. Bunun pratikteki yansıması ise isabet oranının yükselmesi, daha iyi grupman ve daha yüksek penetrasyon (delme gücü).

Breda Xanthos serisinin zirvesinde yer alan ürün bugüne kadar “Damasco” versiyonuydu ve altın işlemeli kakma desenleri Bottega Giovanelli atölyesi tarafından gerçekleştirilmişti. Ama “Gold” versiyonu ile Breda firmasının kakma işçiliği tarzında yepyeni ve eşi görülmedik bir sayfa açtığını söyleyebiliriz.

Breda’nın satış müdürü Stefano Gervasoni bu konuda şöyle konuşuyor: “Breda firmasının en ünlü modeli Xanthos’un kazandığı başarıları kutlamak ve bu modele hak ettiği değeri vermek istedik. Bu düşünceyle hareket ederek dünyanın en ünlü silah kakma işçiliği atölyelerinden birine, maestro Diego Bonsi’nin Bamp;B firmasına başvurduk”.

ÖZEL BİR KAKMA İŞÇİLİĞİ

Diego Bonsi komple bir sanatçı; hem mükemmel bir desinatör ve ressam, hem de harika bir kakma-oyma ustası. Bonsi tarafından seçilen yol, yenilikçi bir anlayışla üretilen motifleri kıymetli malzemelerle bir araya getirerek silahın değerine değer katmak olmuş. Breda firmasındakiler “klasik değil inovatif bir desen çizeceğini bildiğimizden, onu serbest bıraktık” diyorlar.

Desenlerde kullanılan tema aslında yegane motiften oluşuyor: Gövdenin sol tarafında gerçek ölçülerde, yani 1:1 ölçekli çizilmiş, çalılar arasında görülen bir çulluk kafası. Koyu ton verilmiş çelik gövdenin siyah fonunda yer alan yaprak ve meşe desenleri oyma tekniğinden çok kakma tekniğiyle yapılmış gibi. Adeta şekillendirilmiş güçlü birer figürü andırıyorlar.

Gövdenin sol tarafında kakma yaprak desenleri arasında doğal ölçekli bir çulluk kafası figürü yer alıyor. Kafanın bordür çizgileri altında. Kontrast ve derinlik açısından çok zengin kakma-oyma işçiliklerinin bazılarında lazer tekniği kulanılıyor.

Çift taraflı emniyet düğmesi ateş pozisyonunda. Gövde üzerinde “Made in Italy” yazısı görülüyor.

Xanthos Gold modeli her şeyden önce malzeme açısından da değerli: İki gram ağırlığında 24 ayar gerçek altın varak ve bir gram da gümüş varak kullanılarak yapılmış ve telkari tekniği kullanılmış. Çulluk kafası deseninin profili altından ve adeta çulluğun ormanların kraliçesi olduğunu simgeler gibi. Gövdenin her iki yanında bulunan Breda markası da altından işlenmiş. “Made in Italy” ve “Xanthos L” yazılarında ise gümüş varak kullanılmış. Xhantos L ibaresi aslında “resmi” bir model adı değil, sadece Breda’nın en lüks segmentindeki silahları kodlamakta kullanılıyor. Ayrıca sınırlı sayıda üretim söz konusu olduğundan ve ilk planda sadece 150 adet tüfek üretileceğinden, fişek besleme penceresinin üst bölümüne işlenmiş sicil numaraları da gümüşten kakımış. Bu tüfeklerden her birinin bir kimlik belgesi var ve bu belgede kullanılan altının ve gümüşün gramına kadar bütün ayrıntılar yer alıyor. Gövdedeki işlemelerle uyumlu olarak, sürgü de kromla kaplanmış ve son derece şık bir başka çulluk deseniyle süslenmiş.

Çulluk figürü krom kaplama sürgüye de işlenmiş.

46 yaşındaki Diego Bonsi doksanlı yılların sonunda Amerikalı bir koleksiyoncunun üç tüfeği üzerine Mikelancelo’nun Cappella Sistina Kilisesi tavanlarında yer alan fresklerini işlemiş ve bu iş için yaklaşık bin saatlik bir çalışma gerçekleştirmiş. 1997 yılında ise yine bir tüfeğe ünlü ressam Caravaggio’nun eserlerini işlemiş. Bonsi “Ben hiper-realizm akımının hayranıyım ve ister insan ister hayvan figürü söz konusu olsun, anatomik açıdan mükemmelliği arıyorum” diyor ve ekliyor: “Caravaggio’nunkiler bu tutkuma en iyi cevap veren eserler ve bu yüzden bu desenleri Breda’nın Xanthos Gold modeline yansıtmak istedim”. Breda’nın yarı otomatik bu modeli ekim ayından itibaren silah mağazalarının vitrinlerini süsleyecek ve 2.721 Euro fiyatla satışa sunulacak”.

ÖNEMLİ BAŞARI

Xanthos modeli zaten iyi bir başarı elde etmişti ve bu versiyonu da hiç kuşkusuz silah tutkunlarının ilgisini çekecek. Kinetik sistemle çalışan bir yarı otomatik olan bu tüfeğin ana özelliği gövdesinde. Karbon çelikten imal edilen gövdede kalınlık (yaklaşık 4 mm) homojen şekilde dağıtılmış ve tüfeğin ağırlığı piyasadaki en hafif yarı otomatiklerle neredeyse aynı tutulmaya çalışılmış: Nitekim tüfek 700 mm uzunluğunda namlu ile 3.090 gram geliyor. Dipçik- gövde- şarjör ve sürgüden oluşan bütün 1.971 gram, kundak 171 gram, namlu ise 948 gram ağırlığında. Gövde çelikten olsa da, aluminyum alaşım ve teknopolimer malzemelerin kullanılmasıyla (şarjör, şarjör somunu, tetik tablası) ağırlık bir hayli düşürülmüş, ayrıca kuyruk ve namlu şeridinde de hafifletme çalışmaları yapıldığı gibi, özellikle elips şeklinde bir profilden kesilen, daha sonra tesviye edilip sürgünün gövdedeki kılavuzlarını oluşturan çıkıntılarla birlikte preslenen gövdede ağırlık azaltma işlemleri yapılmış. Sürtünmeye karşı direnci arttırmak için bu çıkıntılar indüksiyon sistemleriyle sertleştirilmişler ve bu nedenle tüfeğe bütünü halinde rijit ve sağlam bir iskelet kazandırıyorlar.Gövdenin taban kısmı kaynakla birleştirilmiş ve içinde teknopolimer malzemeden bir tampon mevcut.

Namlu kuyruğu namluya hem vidayla hem kaynakla tutturulmuş, dizaynı gövde ile rakor bağlantısı gerçekleşecek şekilde tasarlanmış. Fotoğrafta kapatma dili ve kovanı atan yayın kurduğu parça görülüyor.

Sürgünün geri gidişinin durdurucusu olarak görev yapan bu tampon aynı zamanda atıcıya yansıyan titreşimlerle iskelete yansıyan mekanik stresleri azaltıyor.

Xanthos Gold dört farklı boyda namlu ile donatılabiliyor: 610, 660, 700 ve 760 mm. Bu yarı otomatik tüfek 3.090 gr ağırlığında ve 700 mm namlu ile 1.220 mm uzunluğunda.

Bruno Civolani tarafından dizayn edilen sürgü önemli bir kütleye sahip (486 gram). Diğer modern kinetik sistemlerinden farklı olarak döner kafaya sahip değil, ama üstte bulunan ve namlu kuyruğundaki yuvasıyla birlikte kombinasyon halinde kilitlenmeyi sağlayan oynak tipte bir takozla çalışıyor. Kilit takozunun hareketine sürgüden ayrı bir parça olan sürgü gövdesinin eğimli bir yüzeyi kumanda ediyor. Bu iki ayrı parça arasına kinetik enerjiyi karşılayan ve iade eden sağlam bir yay yerleştirilmiş. Kurma kolu ise takoza kapanma işlemi sırasında “kılavuzluk” ediyor ve aynı zamanda sürgünün eğimli yüzeyi üzerinde gidip gelerek takozun serbest kalmasını (kurtulmasını) sağlıyor. Sürgü yolunun kısa oluşu aynı zamanda kapanmanın tam gerçekleşmemesi halinde ateş almaya karşı otomatik bir emniyet tertibatı oluşturuyor. Geçmişte kurma kolu sökme pozisyonundayken yuvasından çıkma eğilimi gösteriyordu, şimdi bu sorun çözülmüş gibi görünüyor. Dipçik, içinde icra yayını barındırıyor ve bu yay boşaldığında sürgü kapanma pozisyonuna geliyor. Dipçik ve kundak özel seçim “fancy” ceviz ağacından yapılmış ve yağla yüzey işçiliği uygulanmış. Siyah ve ince dipçik tabanı ise lastikten. Lazerle uygulanmış olan tırtıklar yeni tasarım paneller içinde yer alıyorlar ve kundak üzerine dalga motifiyle işlenmişler. Firmanın logosu da kundağa işlenmiş.

HER PARÇASINDA BÜYÜK ÖZEN

Tüfeğin namlusu ıslah işlemi görmüş CrMoVa özel çelikten üretilmiş, polisajlı, dışı koyu renk içi ise krom kaplama. Uzunluğu 700 mm (aslında 695 mm), çapı 18.4 mm, fişek yatağı magnum tipinde (76 mm) ve donanımında çelikten mamul değiştirilebilir tipte 5 adet şok tüpü var (*, **, ***, ****, cyl). Bunların her biri 29 gram ağırlığında. Namlu kuyruğu namluya hem vidayla hem kaynakla tutturulmuş. Gövde ile namlu arasındaki birleşime ise ateş etme sırasında her türlü esnemeden muaf olması için büyük özen gösterilmiş. Bunun için araya bir nevi takviye ve darbe emici metal segman yerleştirilmiş ve bu da kuyruk gibi krom kaplama. Gövdenin dışına taşmadığı için de nişan düzenine bir rahatsızlık vermiyor. Magnum fişek yataklı bu namlu 1.370 bar basınç testine tabi tutulmuş (bunu kanıtlamak için üzerinde test/onay merkezi tarafından basılmış zambak şeklinde damga var) ve bu nedenle çelik saçma da atabiliyor.

Dipçik “fancy” olarak tanımlanan ceviz ağacından, yağlı yüzey işçiliği uygulanmış, tabanı kauçuk

Arpacık silindirik formda, kırmızı renkte fiberli ve küçük boyutlu. Namlu şeridinin eni 7 mm, havalandırma delikleri olan tipte, üzerindeki desenler gez çentiğine kadar uzanıyor. Namlu şeridinin yedi adet köprüsü gümüş kaynaklı, ısı dağılımı için de önemli bir işlevi yerine getiriyorlar. Kaşığın da bağlı olduğu tetik tablası (trigger plate) teknopilmer malzemeden yapılmış, köşeleri yuvarlatılmış üçgen şeklinde. Tetik köprüsü çok geniş sayılmasa da, tüfeğin çok kalın olmayan eldivenlerle kullanılmasında bir sıkıntı yaratmıyor. Tetik altın renginde, tetik düşürme ağırlığı ise tipik şekilde 1.897 gram olarak ayarlanmış (on tetik düşürme işleminin ortalama sonucu). Emniyet düğmesi silindirik,çift taraflı ve gözlerinizi hedefte ayırmadan devre dışı bırakılması çok kolay. Gövdenin sol tarafındaki dikdörtgen şeklindeki buton şarjör kilidine kumanda ediyor ve bu şekilde şarjör girişi kilitlenmiş oluyor. Ama bu buton avcı tarafından müdahale edilmemesi gereken fonksiyonlardan biri.

HER İŞİ TEK BİR ELLE YAPABİLİRSİNİZ

Xanthos ile fişek besleme veya yataktaki ya da şarjördeki fişeği değiştirme işlemlerini tek elinizi kullanarak yapmanız mümkün. Bu işlemleri, kaşığın tabanındaki kilit butonu sayesinde hem emniyetli hem de gayet pratik şekilde yerine getirebiliyorsunuz. Fişek besleme sırasında kovan tablası öne itilerek ve sonra da kovanın tamamı kaşığa doğru bastırılarak bu butona kolayca müdahale edilebiliyor. Bu şekilde buton gövde içine girerek şarjöre doğru geçiş yolunu açıyor. Fişeğin yatağa direkt olarak sürülmesi sürgü geriye çekildikten sonra gerçekleşiyor ve sonra da kaşığın tutucu dişi serbest bırakılarak sürgü öne doğru kapanma hareketini tamamlıyor. Kovan tablasına başparmağınızla bastırarak ilk fişeği sürgü henüz açıkken şarjöre yerleştirmek de mümkün. O fişek yatağa sürülmüş oluyor ve sürgü kapanıyor. O noktadan sonra sürgüyü manipüle ederek silahı boşatabilir veya fişeği doğrudan şarjörden çıkartma yolunu seçebilirsiniz. Bunun için sürgüyü açıp kaşığın kilit butonuna bastırmak, bir parmağı kaşık aralığından içeri sokmak ve fişek tutucu mandalı gövdenin iç cidarına doğru bastırıp fişeği serbest bırakmak gerekiyor.

ATIŞ TESTLERİMİZİN TATMİN EDİCİ SONUÇLARI

Atış denemelerimizde elde ettiğimiz balistik sonuçlar çok iyiydi ve nerdeyse zamanında Brescia’daki eski fabrikada elde sıcak dövme tekniğiyle üretilen tarihi namluların seviyesindeydi. Xanthos Gold genel işçiliği çok iyi, kinetik sistemli yarı otomatik bir tüfek olmasının yanı sıra, hem hızlı, hem de her tipten fişekle son derece “yumuşak” bir silah. Üzerindeki rafine süslemeler, silahı kullanırken sizi nazik davranmaya itse de, aslında o kadar narin bir tüfek olduğu söylenemez. Fişek konusunda ayırım yapan bir tüfek değil. Ne koyarsan kabulümdür diyor. Mekanizması, kovan çıkartma ve atma sistemleri, kurma hızı ve genel işleyişinde hiç sorun yok. Yumuşak reaksiyonları ve hafif “süngerimsi” bir tetik mekanizması var. Tüfeği omuza alıp hedefe yöneltirken de son derece güçlü bir güven duygusu veriyor. Yanak dipçiğe, arpacık ta göze mükemmel oturuyor. Kabza ve el kundağı üzerine rafine bir işçilikle işlenmiş tırtıklar çok iyi bir tutuş sağlıyor. Bütün bu aksamın ebatları “normal” ve “klasik” sınırlar içinde tutulmuş diyebiliriz. Nitekim Breda Xanthos Gold için klasik çizgileri ağırlıklı, ama özgün birkaç ayrıntının yanı sıra teknolojik özellikleri de üstün bir yarı otomatik tüfek tanımlamasında bulunulabilir. Özel gövdesi ve fişek besleme sistemi de bu estetik tüfeğin diğer artıları.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here