Beretta’dan Pico

Beretta’nın yeni Pico’su oldukça küçük ve gizlenebilir bir yarı-otomatik tabanca. Standart modeli .380 ACP mermisine göre kalibrelenmiş olan Pico’nun .32 ACP’lik bir modelinin de piyasaya sürülmesi önümüzdeki zaman içinde planlanmış.

Beretta, aksesuar olarak sunulacak olan farklı namlunun silaha takılı olanı ile dakikalar içinde değiştirilmesi suretiyle kalibreler arası kolayca geçiş yapmayı mümkün kılıyor. Günümüzdeki çoğu silah gibi Pico’da polimer bir gövde ile paslanmaz çelik kızak ve namlu beraberinde birlikte geliyor. Çift hareket özelliğine de sahip olan Pico sınıfında çoğunlukla rastlanamayan bazı diğer özellikleri de sunuyor.

Pico, daha önce başarısını kanıtlamış olan 9mm Nano (üstte)’nun çoğu özelliği ve dizayn izlerini taşısa da elbette tamamen aynısı değil. Çoğu küçük yarı-otomatik tabancanın aksine Pico gizli bir horoz yerine alıştığımız açık horoz tipine sahip. Tekrar kızak kurulumu gerektirmeksizin peş peşe tetik düşürme özelliği olan “restrike” hareketine sahip ve şarjör emniyet mekanizması eklenmemiş, dolayısıyla şarjör takılı değilken de tetik düşürme imkanı sağlıyor. Nano’da “restrike” hareketi olmadığından tetik düşürmek için daima kızağı yeniden çekerek kurmalısınız. Pico’nun yarı-otomatik mekanizması ise tetik çekilene kadar sistemde bir mekanik enerji depolamıyor, bu da özellikle tabancaların yere düşürülmesi suretiyle olan istemsiz ateşleme hatalarını en düşüğe indirgiyor.

Pico’nun tetiği çekildiği zaman tetiğe bağlı olan çubuk, horozun kurulmasını sağlıyor. Tam gerilme kademesine ulaşıldığında tetik çubuğu mekanizmadan çekilerek horozu serbest bırakıyor. Horozun iğneye çarpması sonucu ileri giden iğne, kendisini geriye iten yayın tamamen kurulmasını sağlıyor, bu yay en ileri pozisyonu almış olan iğneyi derhal geri iterek horozun ona çarptığı anki konumuna döndürüyor. Dolayısıyla Pico yalnızca kendi horozundan iğnesine gelen şiddetli bir darbe haricinde ateş alamıyor, bu da sert yüzeylere düşürüldüğünde maksimum güvenliği sağlıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here