Colt Canada’dan Büyük Dönüş

Diemaco Markası İki Taptaze Yarı-Otomatik Tüfekle Tekrar Piyasada! Colt Canada Diemaco markasını C7-A2 ve C8-A3 isimli iki tüfek ile tekrar canlandırdı. Tüfeklerin hedefi ise kolluk kuvvetleri ve sivil piyasası.

Diameco Inc., 1974’te kitchener kasabasında (Ontario, Kanada)’da Devtek Şirketinin lojistik ve savunma kanadı olarak kurulmuştu. Devtek ise, 2000 yılında Héroux-Devtek olarak anılmaya başlayacak olan havacılık ve uzay endüstrileri devi haline geldi.

On sene önce Diemaco, C7 ve C8 askeri sınıfları içerisinde M16-A2 tüfeklerinin ve karabinalarının üretimlerine Colt lisansı ile başladı. Böylece Kanada güvenlik güçleri sonunda ihtiyaçları olan 5.56x45mm’lik tüfeklere kavuşmakla beraber 1955’lerden beridir kullanmakta oldukları yerel FN FAL/L1A1 taklidi olan ve zamanını doldurmaya yüz tutmuş 7,62’lik C1 tüfeklerinden kurtulmuş oldu

Son zamanlarda C7 tüfeği ile C8 karabinasının geliştirilmesi ile uğraşan Diemaco’nun askeri silahları; Danimarka, Hollanda ve Norveç askeri güçlerinin yanı sıra meşhur İngiliz özel kuvvetleri gibi alıcılara sahip.

Gerçekten de mümkün olduğunca kabalıktan uzak olarak tasarlanan düz tepeli Diemaco SA-20; Kızaksız bir kundak, teleskopik dipçik, sabit arpacık ve katlanabilen bir gez bulunduruyor. Kanada kuvvetlerinin sahip olduğu ve Diameco lisanslı üretilen bazı diğer meşhur silahlar ise: C9 olarak anılan FN Minimi, M203 Bomba atar ve 7,65x51mm’lik ATK makineli tüfeği.

Yine kabalıktan uzak olarak tasarlanmış olan Diemaco SA-15.7 yarı-otomatik tüfek ise ağabeyinin daha kompakt olarak tasarlanmış olanı.

Bu iki model de C8-A2 harekat karbinası ile C7-A3 harekat tüfeğinin yüzde yüz kanada yapımı olan sivil varyasyonları. Dövme “7075-T6” 3. dereceden askeri sınıf sertleştirilmiş alüminyum eloksal kubuza ve soğuk dövme çelik namluya sahip olan tüfekler gazlı sistem ile çalışıyor. Çift yönlü mandallara sahip olan tüfeklerin 6 kademeli teleskopik seyyar dipçikleri ise kauçuktan imal edilmiş olan kaydırmaz omuzluk ile donatılmış. Silahların diğer M16 varyasyonlarından belki de en önemli farkları ise oldukça sade ve karmaşıklıktan uzak olarak tasarlanmaları. Ki bu tasarım da birincil amaca hizmet etmeyen çoğu detayın silahtan atılmış olması anlamına geliyor.

Silahların gelecekte yalnızca modern atış sporları için tasarlanmış olan varyasyonlarını içeren sınırlı bir üretim partisinin de tasarlanacağı Diameco tarafından duyuruldu.

İki silahın en büyük farkı ise, namlu boylarının farkı ve dolayısıyla toplam boylar arasındaki fark. Polimer kundakların sardığı namlular ise 1:7”’lik burgu oranına sahip. Şimdilik projelendirilmiş olan tek kalibre ise .223 Remington’dan ibaret (5.56x45mm NATO). Ne düşünüyorsunuz? Sizce de HK 416 ve M4 gibi dişli rakip tasarımların var olduğu M16 platformuna heyecan uyandırıcı yeni bir müsabık gelmiş olabilir mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here