Smith Wesson Hakkında 10 Bilinmeyen!

Smith Wesson’un kökeninin; Horace Smith ve Daniel Baird Wesson’un Vermont’da yer almakta olan ve çeşitli ateşli silahlar üreten Robbins and Lawrence firmasında taşeron denetmenler olarak beraber çalışmaya başladıkları 1850 yılına kadar uzanmaktadır.

Mükerrer olarak ateş edebilen fişekli bir tabanca fikrinin her ikisinde de yeşermesi ile birlikte kurdukları vebugün 160 seneyi aşkın bir ortaklık haline gelmiş olan Smith amp; Wesson ile ilgili pek de duyulmamış bilgiler şöyle:

1- Smith amp; Wesson’ın ilk girişimi başarısızlık ile sonuçlanmıştır.

1852 senesinde ilk prototipleri olarak manivelalı bir tabanca geliştirmiş olan iki ortak Connecticut, Norwich’de ilk firmalarını kurdular. Tasarım son derece değersiz bir adım olarak görülmüş olmasına ve firmayı 1854’de bir gömlek imalatçısı olan Oliver Winchester’a satmak zorunda kalmış olmalarına rağmen bu tasarım, altın çağına 1866’da ulaşmış ve meşhur Winchester Manivelalı Tüfeği’nin ilk adımı olmuştur.

2- D. B. Wesson Winchester’ın Elemanıydı.

İlk girişim başarısız olduktan sonra Wesson; Winchester’ın yeni imalathanesinde müfettiş olarak çalışmayı kabul etmiş ve bu süre zarfında sonradan Smith ile beraber patentini alacakları ve kenardan ateşlemeli bir fişek kullanan küçük bir toplu tabanca tasarlamıştır. Tasarım üzerinde Smith ile konuşmanın ardından ikili, Smith amp; Wesson’u Massachusetts, Springfield’da yeniden kurma kararı aldılar.

3- Kırmalı Toplu Tabanca

Smith amp; Wesson’un ilk toplu tabanca modeli tip-up modeli olarak geçmekteydi ve tabancanın işleyişi şu şekildeydi: Namlu tabancanın üst kısmına gelecek yönde kırılarak topun çıkarılması sağlanır ve dolum amp; boşaltım işlemleri bu şekilde gerçekleştirilirdi. Elbette sıkışan kovanların çıkarılması için nablunun altında bulunan çıkarıcı çubuktan da yardım alınması sağlanırdı.

4- Smith amp; Wesson’ın fişek dünyasına katkıları

Smith amp; Wesson ‘a günümüzdeki çoğu popüler fişeğin mucitliği için teşekkür etmek isterseniz eğer hiç çekinmeyin! Peki bu fişekler ne mi? .22 Short, .32 Samp;W Long, .32-44, .38 Special, .357 Magnum .40 Samp;W .41 Magnum, .44 American, .44 Russian, .44 Samp;W Special, .45 Samp;W Schofield, .460 Samp;W Magnum ve .500 Samp;W Magnum!

5- Mütevazi bir başlangıç

İlk dükkanlarını açtıkları zaman Smith amp; Wesson Springfield’da 5 Market Street’de küçük bir dükkandı ve şehirde toplamda dört tane olan silah imalatçılarının en küçüğüydü. Fakat firmanın başarılı fişek ve tabancalarının ardından 25 kişilik atölyeyi 1859’da Stockbridge’de yer alan yeni bir fabrikaya taşımak zorunda kaldılar. İki sene sonra da Amerikan İç Savaşı’nın patlak vermesi sonucunda satışları öyle bir patlama yaşadı ki, kısa zamanda ABD’nin en büyük silah firmalarından biri haline geldiler.

6- Modern tesisleri bir sığınak gibi inşa edilmiştir.

Şu an ki Smith amp; Wesson tesisleri 2100 Roosevelt Avenue – Springfield’da yer almakta olup inşasına 1940’larda başlanmıştı. Tamamen çelik iskelet ve beton içeren yapısı, tesise direk saldırı olması durumunda bile üretimin aksamayacağı ve yeraltında devam edebileceği şekilde tasarlanmış.

7- Smith amp; Wesson’un resmi bir tarihçisi vardır

Smith amp; Wesson ; 1970’lerde Roy Jinks ile anlaşarak onu firmanın resmi tarihçisi haline getirmiştir. Jinks’in bir diğer görevi ise bazı özel silahlar ile alakalı olarak Smith amp; Wesson’a sorulan sorulara resmi imalathane mektupları yazmak. Bu hizmetten ise 50 $karşılığında tüm Smith amp; Wesson müşterileri yararlanabilmektedir.

8- Firma Magnum fişek üretimlerinde uzun süredir zirvedeydi

1935 senesinde Daniel Wesson’un torunu olan Albay Douglas B. Wesson’ın Winchester Ammunition’dan Elmer Keith ve Phil Sharpe ile paralel olarak yürüttüğü çalışmaların meyvesi meşhur .357 Magnum olmuştu. 50’lerde Keith’in Smith amp; Wesson’ı daha büyük basınçlara dayanabilen bir toplu tabanca üretmeye ikna etmesi ile de yine tüm dünyayı sallayacak olan .44 Magnum’un doğmasına vesile oldu. Elbette son senelerdeki .500 Samp;W Magnum fişeğinin üretimi ile de firma bu hususta girdiği yoldaki liderliğini pekiştirmiş oldu.

9. Şirketin ilk reklamları sanat eseri gibiydi.

20. yüzyılın başlarında, Smith amp; Wesson reklamlarında kullanılmak üzere sanat eseri yaratmak için çeşitli sanatçıları görevlendirdi. Belki de bunların en ünlüsü, Eski Batı Amerika tasvirleri konusunda uzmanlaşmış bir ressam, çizer, heykeltıraş ve yazar olan Fredric Remington’du. 1902 yılında, Remington reklamlarda kullanılsın diye yine vahşi batı temalı dört adet siyah-beyaz yağlı boya tablolar yaptı.Tabloların herbirine 10 gümüş cent ödendi ve bu tabloların yer aldığı reklamlar dönemin en ünlü dergilerinde boy gösterdi.

10- Smith amp; Wesson ateşli silahlardan fazlasını üretmektedir.

Dövme, ısıl işlem, özel alet ve edevat imaları ve tefsiye gibi işlemlerde üstün başarıları;alet, otomotiv ve havacılık gibi sektörlerden ABD’nin tanınmış bazı firmalarına da harici hizmet ve üretim yapmalarına neden olmuştur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here