Rusya’nın Elit Emniyet Timi için Üretildi: PP 19-01 Vityaz

PP 19-01 ‘Vityaz’ Izhevsk Mekanik Tesislerinin (IZHMASH) geliştirdiği en son silah; Rusya’nın elit emniyet timi ‘Vityaz’ın ( Polis Özel Harekat benzeri bir oluşum) istekleri doğrultusunda nisbeten başarısız sayılan PP-19 “Bizon” hafif makinalı tüfeği geliştirilerek üretildi.

PP 19-01 Vityaz da selefi gibi AKS-74U kompakt taarruz tüfeğini basit blowback hareketini de esas alarak üretilmiş olduğu halde ‘Vityaz’ daha konvensiyonel olan şarjör tipiyle birlikte daha fazla atış gücüne sahip 9×19 mühimmat kullanıyor. 2007 yılının ortalarından itibaren, Izhevsk’de sınırlı sayıda üretilen PP 19-01 Vityaz, Rusya’nın polis ve diğer kolluk kuvvetlerinde bulunan Özel Harekat tipi bazı özelleşmiş timlerinde (OMON) kullanılmaktadır. PP19-01 Vityaz’da piyasadan kolaylıkla temin edilebilen atış gücü artırılabilir 9×19 Luger/Parabellum ya da 9mm NATO mühimmatının yanı sıra Rusya’nın ihraç ettiği 7N21 zırh delici mühimmat kullanılabilir.
PP 19-01 Vityaz; AKS-74U kompakt taarruz tüfeği esas alınarak üretilmiş ve Vityaz’ın parçalarının yaklaşık %70’i bu silahla tamamen aynıdır. Bu parçalara örnek olarak kurma kolunun basit blowback yapısı, standart AK tipi tetik ve güvenlik-atış modu seçme mandalından bahsedilebilir. Tescilli çiftli fişek basılan polimer yapılı şarjör kendisine özel şarjör yuvasına takılır. Özel çelik tutturucu sayesinde hızlı dolduruş için iki şarjör birbirine sabitlenebilir. PP 19-01 Vityaz; AKS-74U tipi yana katlanabilir dipçik kullanması sayesinde dipçiğin kapladığı alan minimuma indirgenmiştir. Ayrıca silahın ayarlanabilir gezi de AK’dan miras alınmıştır. Silahın sol yanına takılmış standart Rus tipi yan raylar sayesinde silaha dürbün kaidesi veya çeşitli nişan tertibatları son derece hızlı bir şekilde takılıp sökülebilir. PP 19-01Vityaz’ın modifiye versiyonu olan Vityaz-SN’de fazladan Picatinny tipi yardımcı ray, sol yan kurma kolu ve mekanizmanın sol yanında bulunan emniyet pimi gibi eklentiler bulunmaktadır.
PP 19-01 Vityaz’ın bazı basit teknik detaylarından bahsedecek olursak; Silahın kalibresi 9x19mm Luger/Parabellum (9×19 7N21), namlu uzunluğu 230 mm, şarjör kapasitesi 30 mermi, etkili mesafesi 100-200 metre arasında. Boş ağırlığı 3 kg olan silahın boyu dipçik kapalıyken 460 dipçik açıkken ise 698 mm’dir. Ayrıca silah dakikada 750 fişek atabilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here