Spor Atıcılıkta Kuvvet

    Hemen her sporda, kuvvet denilen biyomotor özellik son derece önemlidir. Kuvvetin oluşabilmesi için kaslara ihtiyacımız vardır.

    Kaslar olmadığı takdirde kuvvetin ortaya çıkması mümkün değildir. Kasların statik ya da dinamik kasılmaları ile ortaya çıkan kuvvet için sinir ileti hızları önem kazanır. Vücudumuzda her kas grubu için görevlendirilmiş bir sinir ağı mevcuttur. Sinirler ilgili kas gruplarını amaca göre uyarırlar ve ortaya çıkan kuvveti sporcular yaptıkları spora göre değerlendirirler. Atıcılıkta daha çok statik kuvvet kullanılmaktadır. Ama bu durum dinamik kuvvet egzersizlerinin yapılmayacağı anlamına gelmemelidir. Sportif atıcılıktaki tüm sınıflarda hazırlık dönemi başlangıcındaki antrenmanlarda öncelik anatomik adaptasyona verilmelidir.

    Bunun ardından aerob dayanıklılık çalışmaları başlar. Uzun süreli fakat düşük şiddetli koşular, tepe koşuları, değişik tempolu koşularla dayanıklılık geliştirildikten sonra bu defa kuvvet antrenmanlarına geçilir. Kuvvet egzersizleri için, önceden atıcıların bir defada maksimal kaldırabildikleri kuvvet testleri yapılmalıdır. Kuvvetin farklı çeşitleri için bu kontrol gereklidir. Buna “1 Maksimum Tekrar” ya da kısaca “1MT” denmektedir. Bu test sonucuna göre geliştirilmesi gereken kuvvet çeşidi için yüklenmelerdeki şiddete göre kaldırılacak ağırlık belirlenmektedir. Kuvvet antrenmanlarında yüklenme şiddeti yüksektir. Kuvvet için tekrar yüklenme, intensif interval yüklenme yöntemleri kullanılmaktadır.

    Bu yöntemlerde kullanılan şiddet oranları % 85-100 arasında değişmektedir. İntervalde bu oran biraz daha düşüktür. Ancak maksimal kuvvet, çabuk kuvvet gibi motorsal özelliklerde antrenman organizasyon formundan dolayı bazı esneklikler görülebilir. Piramidal sistemde antrenman daha sert köşeli iken, çabuk kuvvet için bir dairesel antrenman formu (Circuit Training) kullanılacaksa, istasyon başına düşen ağırlık miktarı ve tekrar sayısı optimale indirilebilir. Anatomik adaptasyon sonrası doğrudan dayanıklılık denilse de, genelde “Hipertrofik Kuvvet Gelişimi” tercih edilmektedir. Kas kitlesinin enine artışının sağlanması için yapılan bu egzersizlerde yüklenme şiddetinin % 70-85 arasında olmasına dikkat etmek gereklidir. Spora yeni başlamış, çocuklar, gençler dışında sürekli atıcılık sporu yapmakta olanların kullanmaları gereken yol; önce anatomik adaptasyon, sonra yeni dönem için hipertrofik kuvvet egzersizleri ve ardından dayanıklılık çalışmalarıdır. Statik kuvvet egzersizlerine gelince burada lokal kas gruplarına yönelik antrenman programları yapılmalıdır.

    Bankta kollar yukarıda iken bırakılan bir ağırlığı 6 saniye tutulması ve ardından alınması, omuzda ağırlıkla diz bükmelerde, doğrulma ve bükülmelerde 5-6 saniye bekleme, çeşitli itme ve çekme egzersizleri çok sık kullanılan örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki süreler çok genel olarak verilmiştir. Ciddi bir statik kuvvet antrenmanı için farklı kas grupları için test zorunluluğu vardır. Oradan çıkan sonuçlara göre ağırlık, direnç miktarları belirlenmelidir. Sonuç olarak atıcılar da tıpkı diğer sporlarda olduğu gibi kuvvet antrenmanı yapmak zorundadırlar. Daha çok statik kuvvet önemli olmakla beraber kas kitlesi artışı için hipertrofi egzersizleri kullanılmalıdır. Yalnızca hazırlık periyodunda değil, tüm yıl boyunca ve haftada en az bir kez olmak üzere kuvvet antrenman programları yer almalıdır. Kuvvet, güç için bir temel, hedefe ulaşmak için önemli bir motorsal özelliktir. Zamana karşı yapılan egzersizler ve müsabakalarda dayanıklılık temelli kuvvetli olanlar hep kazanmıştır.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here