Sovyet Efsanesi: Makarov PM

0
11804

Soğuk Savaşı’ın tartışmasız simgelerinden biri olan Makarov PM, Sovyet yapımı yarı otomatik tabancadır. 1940’ların sonunda Nikolay Makarov tarafından tasarlanmış olan tabanca 1950-90’lar arasında Sovyetler Birliği’nin standart tabancası haline gelmiştir.

Soğuk Savaş döneminde her alanda devam eden yarış kendisini ilk olarak silah pazarında göstermiştir. Bunun üzerine Sovyetler tabanca kulvarında hamle yapmış, Tokarev TT-33 ve Nagant M1895 tabancalarının zamanın şartlarını karşılayamaz olmasıyla Rus silah tasarımcısı olan Nikolay Makarov tarafından tasarlanan Makarov PM’yi seri üretime geçirmiş, bununla da yetinmeyip NATO ve Batı Bloku’nun kullandığı 9×19 mm Parabellum mühimmatına karşılık 9×18 mm Makarov mühimmatını imal etmiştir. 1949 yılında seri üretimine başlanan silah Sovyetlerin ordu ve kolluk güçlerinin uzun bir süre standart tabancası oldu.

2003 yılında Rusya’da standart tabanca konusunda revizyona gidilmiştir ve Makarov PM yerini Yarygin PYa’ya bırakmıştır. Buna rağmen halen büyük miktarda Makarov PM, Rusya’da güvenlik güçleri tarafından kullanılmaktadır. Tabi ki Doğu Avrupa’da ki eski Sovyet Cumhuriyetlerinde de halen gözde silahlardandır. Vietnam ve Kuzey Kore gibi komünist rejimlerde, karaborsa da veya terör örgütlerince de çokça tercih edilen tabancalardandır.

Kullanan Ülkeler
Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Bulgaristan (lisanslı olarak üretilmektedir), Çin Halk Cumhuriyeti, Ermenistan, Doğu Almanya (eski komünist rejim), Estonya, Etiyopya, Kırgızistan, Irak, Gürcistan, Kazakistan, Litvanya, Küba (lisanslı olarak), Mozambik, Nikaragua,Özbekistan, Eski Sovyetler Birliği (eskiden), Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Vietnam, Kuzey Kore, Makedonya, Malta, Moldova.
 
 
Modelleri
Makarov PM: Standart 9×18 mm’lik modeldir,
Makarov PMM: Makarov PM’nin modernize edilmiş modelidir. 760gr ağırlığa, 165mm uzunluğa ve 12 fişeklik şarjöre sahiptir,
Pistole M (Doğu Almanya yapımı Makarov PM klonudur),
IŻ-70: Makarov PM’nin sivil halidir,
Makarov PB: 1967 yılında KGB için geliştirilmiş Makarov PM’nin susturucu takılabilen varyasyonudur,
IZH-71: Makarov PM’nin ayarlanabilen arka nişangaha sahip varyasyonudur,
IZH-71H: IZH-71’in ihracat için üretilmiş modelidir,
MP-79 ve MP-80: Makarov PM’nin gaz tabancası halidir,
MP-79-9TM: IZH-471’in öldürücü etkisi olmayan 9mm PA plastik mermisi kullanılan varyasyonudur,
Baikal 442: Makarov PM’nin spor tabancası halidir ve ayriyeten ayarlanabilir gez eklenmiştir.
Özellikleri:
Ağırlık: 730gr
Uzunluk: 161.5mm
Namlunun uzunluğu: 93.5mm
Mühimmat:9x18mm Makarov
Şarjör Kapasitesi: 12 fişek
Merminin namludan çıkış hızı: 315 m/s

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here