FABARM MARTIAL PISTOLA 11”

Bu 12 numara bir silah, ama yivsiz namluya sahip ve sadece 280 mm uzunlukta özel bir tasarım; bu nedenle de tabanca olarak sınıflandırılıyor. Mekanizması geleneksel pompalı Fabarm tüfeklerdekinin aynısı, ama el kundağı şimdi daha akıcı hareket eder hale getirilmiş. Ayarlanabilir gez ve kayış için küçük bir halka donanımlı. Pro forces tipi kundak ve doğru fişekler kullanarak 50 metreden çok isabetli atışlar yaptı.

İlk bakışta tüfeğe benziyor…ama o aslında bir tabanca! Evet 12 numara bir tabanca. Buna testler karar veriyor, ama zaten Avrupa yönetmeliğine göre 300 mm’den daha kısa namlusu olan (ve toplam uzunluğu 600 mm’nin altındaki) silahlar kısa namlulu silah kategorisine giriyorlar. Fabarm Martial Pistola’nın namlusu da 11 inç, yani 280 milimetre.

Brescia (İtalya)’nın Travagliato ilçesinde faaliyet gösteren üretici zaten geçmişte pompalı silahlarının bazı modellerini, örneğin Ultrashort modelini süper kompakt olarak adlandırılan sınıfta üretmişti. Ama bu modelin sahip olduğu özelliklerde bir silah üretme fikri, 12 numarayı terörle mücadele kapsamındaki bazı operasyonlar için ateş hacmi, etkinlik ve esneklik gibi nitelikleri en iyi harmanlayan çap olarak gören bir İsviçre güvenlik biriminin açtığı ihaleye katılma fikriyle birlikte gelişti. Bu şekilde Fabarm “Martial pistola 11” modelini geliştirdi ve ihalede bu modelle çok güçlü İtalyan ve ABD’li rakiplerini geride bıraktı.

Bizim bu testte kullandığımız örnek sivil Pazar için üretilmiş olan versiyonu temsil ediyor ve terörizmle mücadelede kullanma amaçlı bir silah satın almak için açılan uluslararası ihalelere yönelik olarak tasarlanan modelin bir türevi. Türediği modelden bazı özellikler almış, bazılarına ise yer vermemiş: Örneğin dürbün montajına yönelik gövdede bulunan Picatinny kızak ile, namlunun ön sağ tarafında bulunan ve arpacık ya da lazer noktalayıcı takmaya yarayan ray (rail).

DAHA RAHAT HAREKET EDEN EL KUNDAĞI

12 çapında bu özel tabancanın tasarlanması sırasında Fabarm teknik ekibi el kundağının geriye çekilirken daha rahat ve akıcı şekilde hareket etmesini sağlayacak, parçalar arasında fazla tolerans bırakmayacak önlemler almaya özellikle dikkat etmiş. Bu sonucu almak için iki adet Ergal malzemeden parça kullanılmış: Bunlardan biri kundağın ön kısmında, ikincisi ise kundağı sürgüye rapteden pimin olduğu noktada. Kovanı atmak için kundağı hızlı ve ani hareketlerle gerilettiğiniz, ya da fişeği yatağa sürmek için ileri sertçe ittiğiniz zaman bile, son derece akıcı ve rahat şekilde ileri-geri hareket ettiğini görüyorsunuz. Toplamda 530 mm uzunluktaki silahın boyutlarının son derece küçük tutulmuş olması nedeniyle Fabarm teknisyenleri el kundağını da kısaltmak zorunda kalmışlar. Martial Pistola modelinin kundağı Ergal malzemeden yapılmış ön kısmı dahil 220 mm boyunda ve Sdass’ın kundağından tam 14,81 mm daha kısa. Buna rağmen zayıf elle (solaklar hariç, sol elle) kavrandığında uygun yüzey ve profili sayesinde çok iyi bir tutuş sağlıyor ve başparmak kundağın son bölümüne gayet iyi oturuyor.

Silahın en önemli özelliği sadece 280 mm olan namlusu. Kısa namlu 50 metre uzaktan atışlarda bile isabet sağlayacak şekilde bir çapa ve forma sahip olacak şekilde geliştirilmiş. Silahın temel versiyonu tabanca tipi kabzalı.

Kuyruk uzantısının ön kısmında içine sürgünün oynak takozunun oturduğu yatak görülüyor. Sağda ise kovan fırlatıcının sivri ucu.

Sürgünün gövdesi de diğer çelik aksamlar gibi fosfat kaplamalı; bu hem aşınmaya dayanıklılık hem de silaha agresif bir görünüm kazandırıyor. Üstte görülen kilitlenmeyi sağlayan oynak takoz

Kabza ve gövde arasındaki halka silahı daha kolay taşımak için kayış kullanmak isteyenler için.

Silahın kompakt gövdesi ve kullanım amacı tek kurşunlu mühimmatın öncelikli olarak kullanımını ön plana çıkarsa da, her fişeğe uygun nikel-krom-molibdenli bir namlu tasarımı da mevcut. Bu namlunun iç çapı 18,4 mm ve iç yüzeyi bu amaca göre tasarlanmış. Kullanım amacının da gerektirdiklerini göz önünde tutarak, Fabarm , saçmalı fişeklerin performansını arttırmak için tasarlanmış olan Tribore namluları terk etmiş, çünkü bunların tipik konik kısmı bile tek başına bu Martial Pistola’nın namlusundan daha uzun.

GELENEKSEL MEKANİZMA

Martial Pistola mekanik aksamında Fabarm yapımı pompalı tüfeklerin artık kendini kanıtlamış özelliklerini muhafaza etmiş: Kilit sisteminde bildiğimiz oynak takoz mevcut ve bu takozun sürgüye bağlı arka kısmı kuyruk uzantısına açılmış olan yuvasına geçiyor. Sürgü milinin hareketi, el kundağının hareketiyle birlikte ikili kurma çubuğuna bağlı olan sürgü tarafından sağlanıyor ve sürgünün içinde elastik şekilde kurularak sürgüyü kendine çeken tırnak var. Gövde, silahın boyutlarına uygun şekilde hafif olması için Ergal malzemeden yapılmış. Tabanca tipi kabzalı versiyon sadece 2.340 gram ağırlığında. Stabil bir tutuş sağlamak için az gibi görünebilir, ama silahı yandan tutuğunuzda bile namlu şahlanması açısından iyi bir kontrol sağlayabiliyorsunuz. Martial Pistola’nın diğer bütün mekanik aksamı çelikten ve hepsi fosfat kaplama işlemine tabi tutulmuş. Bu işlem aşınmaya direnç oluşturduğu gibi, silaha daha rustik bir görünüm de kazandırıyor.

Gez LPA tipinde, yeşil fiber optik referansları var, aşağı-yukarı ve yanal yönde ayar yapılabiliyor. Kırmızı fiber optik arpacık da klikli şekilde yükseklik ayarı yapılabiliyor. Bunun yanlarında metalden iki adet koruyucu kanatçık mevcut ve silahın kullanım amacı düşünüldüğünde bu koruyucunun yararlı olacağı kesin. Namlu ağzına bir halka içinde korunacak şekilde diş açılmış ve bu şekilde silahın kullanım amacına pek uygun olmasa da şok tüpleri monte edilebilir. Ayrıca, silah her şeye rağmen yarım metrenin üzerinde bir uzunluğa sahip olduğundan, taşıma işlemini kolaylaştırmak amacıyla kabza ile gövde arasına bir adet kayış halkası konulmuş. Neticede Amerikanvari filmlerin fazla etkisinde kalmadan, bu sıra dışı tabanca özel korumalar, yeminli güvenlikçiler, özellikle de para veya değerli emtia taşıyan kuryeler için çok uygun bir silah olabilir. Bu tip görevleri yapanlar kişisel savunma amaçlarının getirdiği gereklilikler doğrultusunda ve özel ruhsat gerektirmesi nedeniyle yivsiz bir tüfek taşımayı terk ettiler. Halbuki şimdi Martial Pistola ile bu tip güvenlikçiler için tabanca ruhsatı yeterli olacak ve zaten bu görevlilerin büyük çoğunluğu da tabanca taşıma ruhsatına sahip. Olmadı, en fazla bir kundak monte etmek suretiyle silahın konfigürasyonunu değiştirmeleri yetecek. Nitekim, tabanca tipi kabzasının yanı sıra, bu silah için Fabarm, Pro forces veya Pro telescopic markalı after market bir kundak satın almak çok kolay. Biz test atışlarında Fabarm kundak kullandık ve Martial Pistola’nın performansını sonuna kadar zorladık. Doğru fişek kullandığınızda, sadece 280 mm uzunluğunda bir namluya sahip olmasına rağmen silahın isabet hassasiyetinin gerçekten beklentilerin üzerinde olduğunu göreceksiniz.

Fabarm’ın bu yeni silahının en önemli özelliklerinden biri ergal malzemeden iki elemandan oluşuyor: Biri kundak ile sürgünün birleştiği noktada, diğeri kundağın bittiği yerde. Bunlar sayesinde toleranslar sıfır ve ileri-geri hareket çok akıcı.

Düğme şeklindeki çift taraflı emniyet sistemi tetik korkuluğunun arkasında, “atışa hazır” pozisyonunda.

Tekno-polimer malzemeden tetik köprüsünün ön tarafında ise sürgüyü serbest bırakan “L” şeklindeki mandal var. Bunun sayesinde horoz kuruluyken yataktan ateş edilmemiş fişeği çıkartabiliyorsunuz.

Tapanın yerine şarjör uzatmasını takmak da mümkün. Namlunun ağzında bir halka ile korunan diş açılmış kısım var.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış denemeleri için IPSC Shotgun (Standart Division) dünya ikincisi ve IPSC shotgun İtalyan milli takımının teknik komiseri Roberto Vezzoli ile işbirliği yaptık ve bize yardımcı oldu. Fabarm firmasının bu yeni oyuncağı gerçekten çok sıkı bir karaktere sahip olduğunu kanıtladı. Onu Brescia-Mazzano kentinde bulunan Brixia Shooting dinamik atış poligonunda denedik ve potansiyelini tam görebilmek için Milano’daki “Orlandi di San Vito in Gaggiano firmasının sağladığı farklı mühimmatı kullanarak atışlar yaptık. Adı geçen firma bize genelde bu silahta kullanılan 5 numara saçmalı 28 gr Speed fire ile Extra slug Competition fişeklerden başka, polis kuvvetleri tarafından kullanılan özel mühimmattan da verdi: Bunlardan biri 11/0 numara 8 adet iri saçmalı bir fişek, biri yine 28 gramlık “kuru” saçmalı bir fişek, biri 11/0 numara 6 iri saçmalı 48 mm “uzun” bir fişek, diğerleri de halk eylemlerini bastırmakta kullanılan plastik 15 adet saçmalı fişek ile, yüksek performanslı kauçuk yuvarlak saçmalı less then letal (ölümcül olmayan) fişek. Silaha alışkanlık kazanmak için önce hızlı mükerrer atışlarla beşerlik seriler denedik. Kundağın yeni Ergal malzemeli elamanlar üzerinde son derece akıcı ve rahat hareket etmesi ilk olumlu izlenimi yarattı. Trap atışlarına uygun 28 gramlık fişekler kullanıldığında silahın ele-avuç içine yansıyan geri tepme reaksiyonu kendisini bayağı hissettiriyor. “Pistol” konfigürasyonunu daha enerjik fişeklerle de denedik ve 32 gramın üzerine çıkıldığında geri tepmenin rahatsızlık verici boyuta ulaştığını tespit ettik. Dolayısıyla konfigürasyon değiştirdik ve silahın aksesuarı olarak satın alınabilen tabanca tipi kabzalı Pro forces kundak monte ettik.

O zaman işler değişti ve silah daha stabil hale geldi, dolayısıyla refleks olarak hedefe yöneltme ve kontrol edebilme seviyelerinde yükselme oldu. Pro forces kundak takılı olarak gerçekleştirdiğimiz ilk seri 12 ve 20 metre mesafeye yerleştirilmiş vurunca devrilen hedeflere yapıldı. Atışlar emniyet mandalı aktif durumda, dolu, her iki elle kavranmış, göğse dayalı istirahat pozisyonundan hareketle başlatıldı ve 2,78 saniye gibi inanılmaz kısa bir süre içinde tamamlandı.

Kundağın alt kısmında Picatinny kızak ve lazer noktalayıcı monte etmek için açılmış delikler var.

Martial LPA tipi gezle donatılmış, dikey ve yanal yönde ayarlanabiliyor, fiber optikten yeşil referansları mevcut.

Daha sonra nişan düzeneklerini test etmek için iri taneli fişeklerle atışlara geçtik: Gez diyoptrisini boşluğunun en alt seviyesine kadar alçalttıktan sonra bile, 25 metreden hedefteki temas noktası hedef alınan noktaya kıyasla yaklaşık on santim kadar yukarıda kalıyordu. Kullandığımız fişeklerin hepsi, lastikten yapılmış less than letal olanlar dahil, aşağı yukarı aynı grupmanları ürettiler ve IPSC hedefi yaklaşık otuz metre mesafeden alfa bölgesinden vurdular. Atışları 15, 25 ve 50 metrelerden gerçekleştirdik ve elli metreden en iyi atışı Brennele Ko fişeklerle yaptık. Bunlar beş atışın dördünde hedefi alfa bölgesinden vurdu ve yaklaşık on santim çapında bir grupman içinde toplandı. Hedefin merkezinin hafif sağına kaçan tek el atıştaki sonuca ise tetiği iyi yönetemeyişimiz neden oldu.

Fabarm’ ın geleneksel tetik paketi temiz ve sorunsuz çalışıyor.

Fabarm tarafından isteğe bağlı aksesuar olarak sunulanlar arasında Pro forces kundak de var ve atışlarımız sırasında silaha takılıydı. Kundaklı haliyle silah çok yüksek isabet hassasiyeti gösterdi. Daha enerjik fişeklerle dipçik pedinin sönümleyici etkisi devreye giriyor.

Kurşunlu fişeklerle yaptığımız atışların analizinden, nişan düzeneklerindeki tercihin tüfeğin yüksek isabetlilik potansiyelini olumsuz etkilediği sonucu çıktı. Silahın nişan hattı ister istemez çok kısa; normal bir tüfeğin neredeyse üçte biri kadar. Ama buna rağmen nişan düzenekleri normal versiyondakilerle aynı tipte konulmuş. Dolayısıyla arpacığı çok geniş hizalama marjı veren geze merkezlemek çok zor oluyor, bu da isabet oranını düşürüyor.

Buna rağmen elde edilen sonuçlar gayet iyiydi ve 40 ile 50 metre mesafeye konulmuş 5 adet plakayı beş saniyeden kısa süre içinde devirmek mümkün oldu. Bunu daha iyi bir seviyeye getirmek için daha dar bir deliğe sahip gez montajı düşünülebilir.

Temel yapısı itibarıyla Fabarm tabanca iki elle kavrayarak yandan, hedefe bel hizasından yönelttiğiniz zaman, 15 metreler içinde hızlı ve içgüdüsel atış için kolay bir angajman sağlıyor. Daha uzak mesafelerden hedefe iyi angaje olabilmek için kundak kullanılmasını öneririz. 12 numara bir mühimmatın kinetik enerjisi tabancalarda kullanılan normal bir mühimmatınkine oranla yaklaşık dört kat fazla, bu da 15 el ateş edebilen tam boy bir yarı otomatik tabancaya karşı bu tip bir silahın en fazla 5 fişekle sınırlı olan ateş hacmini telafi ediyor. Şunu da hatırlatmak isteriz ki, operasyon türü kullanımlarda “bir at, bir doldur” prensibine uyarak silahı sürekli beslemek gerekecektir.

Roberto Vezzoni Mazzano’daki atış sahasında yaptığımız testler sırasında görülüyor.

Test atışlarımız sonunda eylemcileri dağıtmakta kullanılan lastik mermilerin verimini görmek istedik: Geri tepme light (neredeyse sıfır), verimlilik top (zirvede) şeklinde özetleyebiliriz. 15 metreden IPSC karton hedeflere yaptığımız on beş el atış eşit ve dar grupmanlar üretti. Lastik saçmalar 30 metreden yaptığımız atışlarda da adeta kendilerini aşarak hedefin alfa bölgesine isabet sağladılar. Bu tip mühimmatla bu silahın son derece iyi yönetilebilen, hatta bir aceminin elinde bile verimli ve kontrol edilebilir bir silah olduğu besbelli. Yani başka bir ifadeyle, bu tip saçmalarla kullanıldığında evini davetsiz misafirlere karşı korumak isteyen ev hanımından, eylemcileri dağıtmak isteyen güvenlik birimlerine kadar her tipte atıcı tarafından kolaylıkla kullanılabilecek, dolayısıyla daha güvenli sonuç almak isteyen kolluk kuvvetlerinin dikkatini çekmesi gereken bir silah.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here