.500 SW Kalibre Smith Wesson 500

1
18137

On yıl bekledikten sonra nihayet meraklıları şu an silah piyasasında bulunan seri üretim revolverler içinde en güçlü olanını satın alabilecekler. Bütün dikkatleri üzerine çeken cüssesiyle adeta hükmedilmeyi bekleyen vahşi bir kaplan gibi, ama aslında göründüğü kadar acımasız değil.

Kısa namlulu silahlarda güç parametresi bakımından pazarın liderliğini tekrar ele geçirmek isteyen Springfield’li ünlü markanın Cor-bon ile işbirliği yaparak geliştirdiği 500 kalibrelik fişek yatağına sahip Smith amp; Wesson 500 revolverin ilk resimlerini yayınladığımız sayının (Armi e Tiro, temmuz 2003) üzerinden tam on yıldan fazla geçti. O zamanlar, Bignami firması tarafından yasal prosedürlerin başlatılması için İtalya’ya ithal edilen ilk prototipi seyretmenin ötesinde, bu silahla ilk atışları yapmak ve onu silah mağazalarının vitrinlerinde görmek için on yıl beklememiz gerektiğini hiç birimiz tahmin edemezdik.

Nitekim o zamanlar ulusal silah kontrol ve danışma merkez komisyonu silahı incelemiş ve üzerinden bir iki ay geçtikten sonra hiçbir yasal hükme dayanmayan yeni bir silah kategorisi icat ederek, “güç ve gizli taşıma arasındaki aşırı orantısızlık” gibi bir gerekçeyle bu tabancayı (dikkat, savaş silahları sınıfına değil!) ithal edilemez silahlar sınıfına sokmuş ve İtalya’ya ithalatını, dolayısıyla da satışını yasaklamıştı. Bu hukuk istismarı (ki biz de defalarca ve her fırsatta dile getirmiştik), ulusal silah sınıflandırma sistemi çökene kadar yıllarca hiç oralı olmadan hüküm sürmeye devam etti. Gerisini hepimiz biliyoruz: Geçtiğimiz günlerde Ulusal Test Merkezi önce biraz direnmeye çalıştı ve sonunda tutunacak hiçbir meşru dal bulamayınca!) 500 serisinin sadece 4 inç uzunluktaki kompansatörlü namluya sahip versiyonu hariç, diğer bütün modellerini sportif silah sınıfına sokarak ithalat izni verdi.

MODELLER

Elimizde tuttuğumuz örnek yine o, yani 10 yıl öncekinin aynısı: 8.38 inç uzunlukta bir namlusu ve namlu ağzına (kalıcı şekilde) sabitlenmiş üç delikli kompansatörü olan model. Bürokrasiye takılıp yıllarca bekletilmiş olması nedeniyle yine o modeli test etmek istedik, böylece belki de kırtasiyecilikten intikam alacaktık. Halbuki Smith amp; Wesson 500 serisi çok geniş bir ürün yelpazesine sahip ve aksi gibi de bu sayımızda test ettiğimiz model (düzenli olarak üretimine geçilmiş olsa bile) şimdilik İtalya’da satılmayacak. Onun yerine biraz farklı bir versiyonu olan, yine 8.38 inç uzunlukta namlulu, namlusu altında tam uzunlukta denge ağırlığı bulunan, yanlarında altı adet hava deliğiyle (her iki yanda üçer tane) donatılmış alev gizleyen-kompansatör donanımı namlunun son bölümüne (yani tam arpacığın altına düşen kısma) süngü gibi takılmış olan model ithal edilecek.


1.


2.

1.“X frame” olarak adlandırılan iskelet (kasa) işin merkezine bu dev fişek alınıp ona göre hesaplanarak tasarlanmış. Top 5 fişek alıyor.

2.Bizim test ettiğimiz modelde namlu ağzına monte edilmiş üç pencereli kompansatör mevcuttu. İtalya pazarında satışa çıkacak olanlarda ise arpacığın yanlarına üçerli olarak yerleştirilmiş altı adet hava penceresi yer alacak ve bir de her yanda üç deliği bulunan ve arpacığın altına süngü tipi geçmeli şekilde takılmış olan alev güzleyen bulunacak.

Bu modelde bir de arpacığın yanlarında altı adet delik mevcut. İthal edilecek modelin diğer küçük bir farkı daha var, o da test ettiğimiz modeldeki harika Patridge siyah arpacığın yerine floresanlı (fiber optik) HI-VIZ arpacık konulmuş olması. Bu versiyondan başka, aynı modelin 4 inç namlulu versiyonu da ithal edilecek. Onda da aynen süngü şeklinde takılan alev gizleyen-kompansatör grubu ve üstte altı adet delik mevcut, ama o versiyonun paslanmaz çelikten lamel tipi bir arpacığı ve (Smithamp; Wesson geleneğine uygun olarak) bu arpacığa takılı renkli polimer parçacığı var. Ayrıca 6,5 inç namluya sahip ama namlu altı denge ağırlığı (log) tam boy olmayan, top boşaltma milini saran tipte karinası bulunan model de ithal edilecekler arasında. Bu modelde altı adet kompansatör deliği doğrudan namluya açılmış ve arpacık rampasının kenarlarına yerleştirilmiş durumda. Bu model hiç kuşkusuz en klasik görünümlü olan ve silueti ünlü .44 magnum çaplı 29 modelini hatırlatıyor. Tabii bu yeni seri içinde “Performance center” modellerine de yer verilmiş.

Topun öndeki kilitleme noktasının ayrıntısı görülüyor. Bu kilit esnek bir yayla kurulan ve topu taşıyan kolun (crane) arka tarafına oturan bir küreden oluşuyor.

Bunlar iki farklı versiyonda üretiliyor, biri 7,5 inç uzunlukta namluya sahip, top mili yuvası öne doğru sivriliyor, silindirik alev gizleyen ise namlu ağzında; diğerinin 10,5 inç uzunlukta namlusu var, yine öne doğru sivrilen uzun bir top mili yuvası ve alev gizleyen mevcut, ama bu versiyonda namlunun üstünde fazladan bir de Picatinny kızak var. Bu serideki farklı modellerden biri veya diğeri hoşunuza gidebilir, ama önemli olan şu an 4 inç namlulu olan hariç diğer hepsinin sportif silah sınıfına dahil edilmiş oldukları. Dolayısıyla şimdi dünyanın en güçlü revolverine sahip olmak artık daha kolay, çünkü savaş silahı ya da farklı kategoriler klasmanına dahil edilmiyor. Bu arada İtalya’da kısa namlulu silahların kanunen av silahı olarak kabul edilmediklerini de belirtelim. Şimdi bir de “seri üretim ürünü olarak dünyanın en güçlü revolveri” şeklinde ifademizle ilgili bazı açıklamalar yapalım.

Tabii ki daha güçlü fişeklere uygun atım yatağı olan ve custom özellikleri fazla olsa bile özel parça olarak değil, seri üretimle imal edilen başka revolverler de var (örneğin Magnum Research’ün BFR modelleri). Ama bunlar .45-70, .444 Marlin ve hatta .450 Marlin gibi karabina fişeklerine uygun atım yatağıyla donatılmış silahlar. Smith amp; Wesson 500 modeli ise, kısa namlulu bir silahta kullanılmak için tasarlanmış ve doğmuş “gerçek” bir fişeğe göre yatak içeren bir tabanca, yani kısa namlulu silahlara “ödünç” verilen fişekleri kullanmıyor. Bununla birlikte, kovanın sadece çap olarak değil boy olarak da iri kıyım denilebilecek boyutu nedeniyle, Smithamp;Wesson bugüne kadar büyük çaplı silahlarında (.44 magnum, .45 Colt) kullandığı “N” iskeletten daha sağlam, masif ve dayanıklı olan özel bir iskelet geliştirmek durumunda kaldı. Bu yeni iskelet (ya da şasi) “X frame” olarak adlandırıldı ve şimdilik sadece bu serinin “ağır sıkletleri” olan .500 ve .460 modellerinde kullanılacak.

Silahın boyutları tam anlamıyla etkileyici: bir örnek vermek gerekirse topu tam 59 mm uzunluğunda ve 48,7 mm çapında paslanmaz çelikten dev bir blok (.500 fişeğin maksimum uzunluğu ise 57,15 mm). Buna rağmen kapasitesi 5 fişekle sınırlı (gerçi bu Casull tipi iri çaplı bütün revolverler için ortak bir özellik). Kovan çıkarma işlemi istirahat pozisyonunda topun arka yüzüne yaslanan klasik yıldız marifetiyle gerçekleşiyor; bunu çalıştıran boşaltma çubuğu ise ince ama sağlam yapısıyla topun ön kısmından dışa uzanıyor ve silah atışa hazır pozisyondayken namlu altındaki desteğin içine açılmış bir kanalda yatıyor. Normalde Smithamp;Wesson revolverlerin toparında birbirinden ayrı iki kapatma noktası bulunuyor; bunlardan biri yaylı küçük bir pistondan oluşuyor ve topu döndüren-kovan boşaltan yıldızın tam merkezinden dışarı uzanarak iskeletin geri tepme kalkanı içinde yer alan bir yuvaya giriyor. İkincisi de namlu altındaki boşaltma çubuğunun yuvasında yaylı küçük bir pistondan oluşuyor ve bu çubuğun ön ucundaki oyuğun içine giriyor.

1.

2.

1. Kovan boşaltma mili iri kovanları atım yataklarından komple çıkartmak için yuvasından oldukça fazla çıkıyor.

2.Fotoğrafta geri tepme kalkanı ve topun arkadaki kilit noktası görülüyor.Göze çarpanlar arasında namlu hattı üzerinde açılmış dürbün takma amaçlı üç dişli delik de var. Namlu hattı bu nedenle oldukça kalın tasarlanmış.




Ama bu silahın aşırı iri kıyım olması nedeniyle öndeki kapatma noktasının yerine yayla kurulan bir küre koyma kararı alınmış ve bu küçük küre iskeletin top mili yuvasının bulunduğu alt kısmından dışarı taşarak aynı milin arka kenarında kendisi için açılmış olan bir oyuğa giriyor. Silahın bu iri boyutları dikkate alındığında, Topun kapatma noktasını boşaltma çubuğunun ucunda tutmak hiç kuşkusuz aşırı esnemelere yol açabilecek, bunu önlemek için de çubuk kalınlığını neredeyse fişeğin kalınlığına getirmek gerekecekti. Bu farklılık dışında mekanizmanın geri kalan bütün kısımları tamamıyla Smithamp;Wesson tarzında: Horozda lamel tipi kinetik yay var, tetik iade yayı ise helezonlu. Tetik mekanizması isteğe bağlı olarak Tek veya Çift hareketli, topu açan üzeri tırtıklı buton ise sol tarafta bulunuyor ve öne doğru bastırılarak çalışıyor. Kaymazlığını arttırmak için köşeli tasarlanan bu butonun alt kısmı da ateş etme sırasında başparmağı rahatsız etmemesi için yassılaştırılmış.



Horozun ibiği de geniş ve köşeli yapıda ve Target tipinde. Oldukça geniş ve kıvrımlı tetiğin yüzeyi ise tamamen düz, bu şekilde belli ki İki hareketli tetik sistemiyle atış yapmaya öncelik tanınmış. Revolverin kabzası anatomik yekpare gövdeli klasik 1 Hogue: Kasaya (ya da iskelete) orantıladığınız zaman küçükmüş gibi görünüyor, ama bu bir tesadüf değil, çünkü Smithamp;Wesson teknik ekibi 500 modelinin kabzasını, firmanın ürettiği orta boy kasalar, yani (sırasıyla 19 ve 686 model revolverlerde kullanılan) “K” ve “L” kasalar için öngörülen kabzalarla uyumlu olmasını istemişler. Bu şekilde kabza kürek gibi eli olmayan atıcılar tarafından da daha sıkı kavranabiliyor. Tabancadaki emniyet tertibatı üç adet: Biri tetik kızağı üzerinde ve tetik istirahat pozisyonunda iken horozu gövde içindeki pim iğneden birkaç milimetre ayrık tutuyor. Çubuk şeklinde olan tetik sonuna kadar basılı tutulmazsa horoz ile çerçeve arasına girerek iğnenin çarpmasını önlüyor. top açma manivelasının hemen üzerinde yer alan sürgü şeklindeki manuel emniyet ise izni olmayanların silahı kullanmasına engel oluyor.

NİŞAN DÜZENEKLERİ VE TETİK

Nişangahlar, Patridge tipi siyah anti röfle yüzeyli bir arpacık ile, her zamanki gibi yükseklik ve yanal yönde mikrometrik ayar yapılabilen Smithamp;Wesson gezden oluşuyor. İnsiyaki atışları ya da koyu renkli hedeflere nişan almayı kolaylaştırma amacıyla gez beyaz bir çerçeveyle donatılmış, arpacıkta ise renkli referans noktası bulunmuyor. 8 inç sekizde üçlük namluya sahip versiyon daha önce de belirttiğimiz gibi İtalya’da satışa sunulacak ve yüksek görüş özellikli HI-VIZ fiber optik (floresanlı) arpacık donanımlı olacak. Gezin mat ve koyu renk yüzeyli kaidesini söktüğünüzde ortaya dürbün ve optik nişan sistemleri monte etmek için açılmış üç adet delik çıkıyor.

Kasanın üst kısmı ışığı yansıtmayan (anti röfle) yüzeyli. Ayrıca gerek gezin siyah şeridi, gerek namlu şeridi de tırtıklı yüzeylere sahip.

Silahın tetik mekanizmasına gelince, Çift hareketli olan temiz ve akıcı çalışıyor, ama tam düşmeden önce hafifçe sertleşiyor ve yaklaşık 5.500 gramlık bir tetik düşürme ağırlığına sahip. Tek kademeli ve yine gayet pürüzsüz çalışan Tek hareketli tetik mekanizması ise 2.000 gram düşürme ağırlığına sahip. Tetik durdurucusu bulunmamasına rağmen (Performence center versiyonlarında mevcut), tetik boşluğu fazla hissedilmiyor. Smith serisinde yıllardan beri kullanılan mikro kaynak bileşenlerin netice itibarıyla tetik kalitesini fazla etkilediğini söyleyemeyiz ve aslında bundan memnun olduğumuzu da belirtmemiz gerekir.

Tetik Target tipi geniş ve düz yüzeyli; böylelikle Çift hareketli tetik sistemiyle ateş etmenin daha kolay olması amaçlanmış.

GERÇEĞİN ANLAŞILDIĞI AN

Smith amp; Wesson katalogunda şu an elimizde bulunan “küçük” alet için 2.035 gram ağırlık biçilmiş. Tabii biz de buna inanmak durumundayız, ama şunu da belirtelim ki, silahla haşır neşir olmak için belli bir müddet ateş etmeden elimizde evirip çevirdikten sonra, kollarımızda sanki bütün gün halde meyve kasaları taşımışız gibi bir yorgunluk hissettik! Tabancanın ağırlık merkezi öne kaydırılmış demek hafif kalır, ama ateş etmeye başladığınızda silahın dehşet verici gücü namludan püskürmeye başladığında ağırlık merkezinin bu denli önde olmasının doğru bir tercih olduğunu hemen anlıyorsunuz. Burada da devreye yine matematik giriyor: Daha “hafif” dolayısıyla daha hızlı mermi çekirdekleriyle .500 Smith amp; Wesson aynen bir .308 Winchester kadar kinetik enerji açığa çıkarıyor, ama silah neredeyse bir karabinanın yarı ağırlığına eşit! İşte bu tespitlerle atış denemelerini gerçekleştirmek için ithalatçı firma Bignami’ye ait poligonun atış tüneline gittim ve hedefi 25 metreye yerleştirdim.

Resimde bütün çarpıcılığıyla 500 modeli görülüyor. Belik .44 magnum yataklı 29 modelinin uyumlu çizgileri yok ama, daha ilk görüşte etkileyici olduğu kesin!

Mühimmat olarak, 25.92 gram ağırlıkta JSP flat çekirdek yüklü iri kıyım Magtech fişeklerden edindim (şu an sadece bunlar bulunabiliyor). Fişekleri topa yerleştirirken tırnağın kenarı silindirin arka bordürüne vurduğunda tok bir ses duyuyorsunuz. Topu kapatıp klik sesini alarak topun tam kapandığından emin olduktan sonra silahı hedefe yönelttim ve tetiğe asıldım: Buuum! Korkunç bir gök gürültüsü ve silah elinizde bir anda hafiflerken şahlanan namlu yukarı doğru muazzam bir hızla savruluyor. Ama mermi namlu ağzından geçtiği anda kompansatörün güçlü etkisi bir anda hissediliyor ve uzun namluyu tekrar aşağı indirirken kabzayı elinizde yine büyük bir hızla yeniden döndürüyor. Sonuç, ilk şoku atlattıktan sonra şaşırtıcı bir şekilde revolverin ellerinizde tekrar mükemmel şekilde hedefe yönelik pozisyona gelmesi oluyor. Bütün bu olup biten sonrasında geriye kalan tek şey kulaklarınızda (koruyucu kulaklıklara rağmen) kalan hafif bir uğultu ve avucunuzun içindeki acı! Nitekim elinize darbeyi vuran namlunun ilk andaki şahlanmasından çok, kompansatörün devreye girerek namluyu aniden aşağı indirmesi.

Tabanca ve revolverler için üretilen “küçük” fişekler yan yana dizili. Soldan: .44 magnum, .454 Casull, .460 Samp;W, .480 Ruger, .50 action Express, .500 Samp;W ve .500 Linebaugh long wildcat fişek. Şu gerçek ki .500 Samp;W bu sonuncu ildcat fişeğe çok şey borçlu.

Bu anda kabzanın alt kısmı elin ayasının altta kalan bölümüne, yani serçe parmağıyla yüzük parmağının birleştiği noktaya azımsanmayacak bir baskı uyguluyor. Bunun dışında başka bir hasar görmüyorsunuz diyelim. Tabii, hiç hasarsız rahat bir şekilde topun son mermisine kadar gelmek biraz farklı! MagTech fişeklerin de görevlerini layıkıyla yerine getirdiklerinin altını çizelim. Manometrik namluyla yaptığımız ölçümlerde (toplu tabancalarda boşluk bırakmadığını biliyoruz!), mermi hızında resmi verilere göre sadece saniyede otuz metrelik bir sapma oldu. Üstelik şaşırtıcı, hatta biraz da hayal kırıklığı yaratıcı şekilde, namludan alev püskürmesi yok denecek kadar azdı. İsabet hassasiyetine gelince, bu toplu tabancanın beklenenden bile daha çok isabetli bir silah olduğunu belirtelim. Yegane dikkat edilecek nokta, geri tepmenin sert olacağı endişesi ile horozun kurtulduğu anda kontrol edilemeyen sarsıntıların bazen şiddetli olması. Eğer burada kontrol sağlayabilirseniz isabetin daha da artacağı kesin ve hatta 50 metrelerden ya da dürbün kullanarak 100 metrelerden bile isabetli atışlar yapabilirsiniz.

1 ve 2. Atış testlerini yapan arkadaşımız görülüyor. Namlu şahlanması çok güçlü, ama kompansatör bu dikine sert hareketi gerektiği gibi dengelemeyi başarıyor.

OLMAZSA OLMAZLARDAN

Kısa namlulu silahlarla avlanmanın yasak olduğu İtalya gibi bir ülkede böyle bir toplu tabanca neye yarar? Bunun cevabını biz vermeyelim. Ancak sadece şunu söyleyelim ki, silahın plastik çantasını açtığınızda ve gözlerinizi silahın inox saten yüzeyinde gezdirdiğinizde duyduğunuz heyecan bambaşka; adeta hiç bitmeyecekmiş gibi bir heyecan duygusu sizi sarıyor. Kompansatörlü namlusunun ağzından içeri baktığınızda, o kadar büyük ki, sanki içine düşecekmiş gibi oluyorsunuz. Tabii bir de bu oyuncak elinizdeyken poligondan içeri girdiğinizi ve loş ışıkların altında parıldayan topunun dönerken çıkardığı sesleri hayal edin. Tetiği çektiğiniz anda yayılan gök gürültüsünün verdiği heyecanla diken diken olan tüyleriniz başka bir silahla böyle bir heyecan yaşanamayacağının göstergesi olacaktır. Bir de size poligonda sürekli karşılaştığınızda .454 Casull tabancasını gösterip hava atan arkadaşınızın bu revolveri gördüğünde yerinden fırlayacakmış gibi olan gözleriyle “bu bir silah değil bir top” dediğini düşünün. Bu örnekleri aslında çoğaltabiliriz, ama yaşayacağınız bu tip heyecanlardan bir teki bile, böyle bir silaha neden sahip olmak istediğiniz sorusuna bir yanıt getirecektir.

Seçenekler


1.

2.

3.

4.


1. 6,5 inç namlulu versiyonun görünümü klasik, top mili yuvası namlunun yarısına kadar uzanıyor ve kovan boşaltma çubuğu bir karina ile örtülmüş durumda. Süngü tipi takılan kompansatör yerine üstte altı adet delik mevcut.

2. En ekstrem versiyon hiç kuşkusuz bu sadece 4 inç namlulu olan. Kompansatörde altı adet delik (ya da pencere) mevcut, namluya süngü gibi takılmış ve üstte arpacığın yanlarında fazladan altı adet kompansasyon deliği daha bulunuyor.

3. Bu fotoğraftaki bizim test ettiğimiz modelin 8 inç 3/8 uzunlukta namlusu olanı. Tek farkı, üç hava delikli kompansatör yerine süngü şeklinde takılmış alev gizleyen ile üstteki fazladan altı adet delikten oluşuyor.Aslında arpacık ta farklı, çünkü atıcılık tipi Patridge yerine fiber optik HI-VIZ arpacık takılmış. Bu versiyon İtalya’da satışa çıkacak olan.

4. Smithamp;Wesson’un Performance center serisi son derece “custom” görünümlü iki modeli piyasaya sürüyor. Bu fotoğraftaki “sadece” 7,5 inç uzunluktaki namluya ve silindirik kompansatöre sahi olan model.


Performance center serisinin en cüsseli revolveri 10,5 inç namluya, üstte Picatinny kızaklara ve karabina tipi kayış halkalarına sahip olan bu fotoğraftaki model

Daha Öncekiler

.500 Smith amp; Wesson aslında ABD’de wildcatter* adı verilen mühimmat üreticileri arasında birkaç yıldan beri tartışılan bir fikrin ürünü (*seri üretimi olmayan, yüksek performansa sahip custom silahlara özel “wildcat” adı verilen fişekleri üretenler). Son yıllarda gerçek bir .500 magnum kalibre imal etmek fikriyle yola çıkan “sanatçılar” arasında bazıları önemli işler başardılar: John Linebaugh “.500 Linebaugh long” (ya da .500 maximum veya .500 Linebaugh maximum) adlı fişeği, Elgin Gates ise .505 Super magnum adını verdiği fişeği üretti. Bu fişeklerin her ikisinde de nominal kalibrenin üzerinde çapa sahip çekirdekler kullanılıyordu (yani Linebaugh için .512, Super magnum için .510). Halbuki .500 Smith amp; Wesson ise nominal çapa eşit çapta (yani .500 inç) mermi çekirdekleri kullanıyor.

.500 Linebaugh aslında bir önceki .500 Linebaugh tout court (1,4 inç) fişeğin 1,6 inç’e uzatılmış olanı ve de .348 Winchester fişeğin kovanından türetilmiş. Buna karşın .505 Super magnum ise Elgin Gates tarafından 1,610 inç uzunlukta kovanla imal edilmiş olan “Super mag” serisi içinde yer alıyor ve .470 Nitro express’ten türetilmiş. Bu süper-kalibre fişeklerin temel sorunu her zaman kendilerine uygun bir kasaya (iskelete) sahip toplu tabancalar bulmak oldu, çünkü o kasaların .44 magnum veya .454 Casull kalibreler için öngörülen standart kasalara kıyasla daha uzun olması gerekiyordu. Linebaugh bazı üreticilerin (örneğin Bowen) custom revolverler olarak ürettikleri toplu tabancalarda kullanıldı. Bu custom silahlar, özel kasaya sahip olan ve .357 maximum çaplı olarak sınırlı sayıda üretilen Ruger Super Blackhawk tabanca modifiye edilerek imal edilmişlerdi. Elgin Gates ise .505 Super mag ile yaptığı deneyleri tek atımlı tabancalarla gerçekleştirmişti. Fişek yatağını ise Dan Wesson revolverlerde geliştirdi (bu revolverler de zaten yine Gates’e ait olan .445 super mag mühimmat kullanıyorlardı).

Balistik Tablo

Teknik Kart

Üreticisi: Smith amp; Wesson, www.smith-wesson.com

Modeli: 500

Kalibresi: .500 Smith amp; Wesson magnum

Çalışma sistemi: Yarı otomatik, döner toplu

Besleme sistemi: Toplu

Fişek kapasitesi: 5

Namlu: 213 mm uzunlukta (8 inç 3/8), kompansatörlü, üstten delikli ve alttan bütün namlu boyunca uzanan denge ağırlığı donanımlı. 102 mm (4 inç) boyunda kompansatörlü, boydan boya log donanımlı ve üstten delikli versiyonu ile, 165 mm (6,5 inç) boyunda, üstten kompansasyon delikleri olan ve boşaltma çubuğu üzeri kılıflı (karinalı) versiyonu da mevcut.

Toplam uzunluk: 381 mm

Tetik sistemi: Tek ve Çift hareketli

Ateşleme sistemi: Pim tipi iğne ve dıştan horozlu

Emniyet tertibatı: Horozdan emniyet, tetik basılı değilken iğneyle teması önleyen mandal, kasanın sol tarafında izni olmayanların erişmesine engel olan sürgülü manuel emniyet ve top tam kapalı değilken ateş etmeyi önleyen otomatik emniyet.

Nişan düzenekleri: Fiber optik malzemeden HIVIZ arpacık, yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabilen kademeli gez.

Malzeme: Paslanmaz çelik

Yüzey işçiliği: Mat saten

Vasfı: Sportif silah

Ağırlığı: 2.055 gram

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here