BERETTA A400 XPLOR ACTION – 20 KALİBRE

A400 Action yarı otomatiğin çapı küçültülmüş olan bu versiyonu “Xplor” ürün ailesindeki temel ve yenilikçi özelliklerin hepsine sahip. Çok hafif ve konforlu, gaz dengeleme supapı yok, GunPod isteğe bağlı alınabilen bir aksesuar, ayrıca isabet yüzdesi de çok iyi.

Beretta tarafından üretilen 20 numaralık son yarı otomatik, bu yüzyılın başından beri farklı versiyonlarla üretilen A390 Urika ürün ailesine ait bir tüfek.

2009 yılında yeni A400 Xplor ürün serisinin tanıtılmasından sonra, 20 numaraların de yeni bir versiyonunu beklemek aslında mantıklı sayılırdı.

Piyasaya ilk tanıtımı geçtiğimiz 13 eylül günü Milano kentindeki Beretta Galerisinde yapılan yeni A400 Xplor Action 20 numaralık bu yarı otomatik tüfek şu sıralar Beretta firmasının shop in shop mağazalarında bir tanıtım turnesini tamamlıyor. İtalyan silah mağazalarının da bu konudaki beklentileri boşa çıkmadı denilebilir.

Bu yılın başında piyasaya sürülen ve bu modele esin kaynağı olan A400 Xplor action gibi, bu tüfeğin de yüzey işçiliği bronz-kahverengi renkte ve türetildiği modelde bulunan her şeye o da sahip, ancak Gun pod isteğe bağlı aksesuar olarak satın alınabiliyor, Kick-off ise İtalya’da bu 20 numaralık versiyonda satılmayacak.

Namlu uzunlukları 610, 660, 710 ve 760 mm ve 12 numaralık Action modeline göre değişiklikler sadece boyutlarla sınırlı değil. Beretta’nın bu yeni 20’liği döner başlıklı gaz geri kazanım sistemiyle çalışan bir yarı otomatik ve gerçekten hem kullanışlı hem de hafif: 710 mm uzunluktaki namlusuyla 2.541 gram ağırlığında ve üreticinin söylediğine göre her halükarda 2.700 gramı geçmiyor. Silahın liste satış fiyatı 1.779 Euro; diğer fonksiyonlarının yanı sıra kaç el ateş edildiğini de sayan elektronik aygıt GunPod ile birlikte fiyatı 1.939 Euro’ya çıkıyor. Gövdesinin ve kundağının zarif ve yuvarlak hatları, geniş tetik köprüsü, tabanca tipi kabzalı dipçiği ve gövdeye aynı hizada birleşecek şekilde dizayn edilmiş namlu şeridi ile estetik açıdan güzel bir tüfek. Ama estetiğinin yanı sıra aynı zamanda çok etkili, konforlu, isabetli ve hızlı da. 35 metreden taptığımız atışlarda çok dar grupmanlar elde ettik ve bunlardan 6 tanesini burada yayınlıyoruz. Kısaca bu tüfek için her avcının sahip olmak isteyeceği bir silah diyebiliriz. Xplor ürün ailesinin diğer bütün bireylerinde olduğu gibi, bu modelde de kasa, dürbün ve benzeri optik sistemler monte edilebilmesini sağlamak için tutuş sağlayıcı ince kanallarla donatılmış.

Kasa gövdesi zirkonyumlu alüminyum alaşımlı baskı bir parçadan elde edilmiş ve kahverengi anodizasyon işlemi görmüş. İskelet aynı ürün serisindeki özellikleri taşıyor, nişan hattı boyunca ince kanallar mevcut. Fişek yatağı 76 mm.

FARK EDİLEN HAFİFLİK

Elinize aldığınızda ilk izleniminiz çok hafif bir tüfeği kavramış olduğunuz. En hafifleri arasından özel olarak seçilmiş ceviz ağacından yapılmış, X-tra grain teknolojisi ve yağ emdirerek işlenmiş olan dipçiğin içi (Kick-off monte edebilmek amacıyla) boşaltılmış. Beretta Grubuna ait bir şirket olan Meccanica del Sarca tarafından geliştirilen ve uygulanan X-tra teknolojisi ahşabın yüzeyini özel bir işçiliğe tabi tutmakta kullanılıyor. Lazerle uygulanan bu işçilik ağacın doğal damarlarını ve rengini daha fazla açığa çıkararak, ona daha lüks ve estetik içeren bir görünüm kazandırıyor. Tüfeğin dipçiği 364 mm uzunluğunda, burundan nişan hattı 35 mm, topuktan nişan hattı ise 55 ile 65 mm arasında (özel parçalar takılarak ayarlanabiliyor). El kundağının genişliği sadece 3,5 mm, yüksekliği ise 48 mm. Tırtıklı yüzeyi üzerinde Beretta logosu de yer alıyor. Uç kısmında gaz sistemini örten teknopolimer malzemeden yapılmış alttan ızgaralı parça var. Bu parça aynı zamanda kundağın ahşabını dışarı tahliye edilen fazlalık gazlardan koruyor. Üzerinde şarjör borusunun kapak somunu bulunuyor ve o da siyah plastikten. Kundağın ağırlığı 112 gram, somun ise 45 gram.

Hafif tüfek dipçik kısmıyla omuzdan sekmeye yatkın olsa da, genleşmeli tekno-polimer malzemeden imal edilmiş 17 mm yüksekliğindeki yumuşak Microcore dipçik pedi bu konuda 20 numarada bile etkisini gösteriyor ve tutuşu arttırıyor. Gövde iskeleti 198 mm uzunluğunda, yani aynen 12 numara modeldeki gibi, ama yüksekliği 10 mm daha az (63 mm), aynı zamanda daha ince (35 mm). Zirkonyum içeren alüminyum alaşımlı malzemeden pres yöntemiyle elde edilen bu parça, dış etkenlere çok dayanıklı kahverengi bir anodik oksidasyon işlemine tabi tutulmuş. Üzerindeki yazılar “graf” tekniğiyle uygulanmış, buna karşın logolar, yazılar ve kumandalar (sağ taraftaki sürgü bırakma düğmesi ve sol taraftaki şarjör kilidi “cut-off”) siyah renkte bırakılmış.

BACK-BORE TESVİYELİ NAMLU

Magnum namlu; iç kısmı tamamen krom kaplama, krom ve molibden yüzdesi fazla tutularak üç alaşımlı ve özel ıslah işlemi görmüş çelikten Beretta Steelium teknolojisiyle imal edilmiş, yani hammaddeye vasıf katan üç ayrı endüstriyel prosesten geçirilmiş bir “Optimabore High Performance”. Beretta Steelium teknolojisindeki bu üç endüstriyel işlem derin delme, soğuk dövme ve namlunun vakum altında gerilme giderilmesi işlemlerinden oluşuyor.

Beretta’nın 20 numaralık bu yarı otomatiğini sökme işlemi çok kolay ve geleneksel şekilde gerçekleşiyor. Dipçik-kundak grubu, gövde iskeleti ve tetik grubu toplamda sadece 1.066 gr.

Namlu kuyruğunda bulunan iki yönlendirici diş ve gövde iskeletine yaslanma yüzeyinin genişliği namludaki olası bütün deviasyon (tipik olarak yukarı-sola sapma) fenomenlerini ortadan kaldırıyor ve isabet yüzdesini arttırıyor. Bu kuyruk uzantısı, hafifleştirilmek amacıyla gereken şekilde freze ve delme işlemlerine tabi tutulmuş. 710 mm uzunluğunda ve 916 gram ağırlığında olan namludan başka, 610, 660 ve 760 mm uzunluğunda namlular da mevcut. Optimabore geometrisine göre dizayn edilmiş namlu iç profili ikili koni ve uzun rakorlarla takviye edilmiş, bu da saçmaların ve özellikle de çelik olanların iç balistiklerini optimize ediyor. Xplor 20 numara tüfeklerin namluları normalde kullanılan 15,8 mm çap yerine 16 mm iç çapa sahip ve bu uygulama da uzun geçiş konisi ile birlikte geri tepme etkisinin daha düşük tutulmasına katkı veriyor. Optimabore Hp namlularda yüksek performanslı çelik saçma içeren fişeklerle test edilmiş olan değiştirilebilir tipte Optimabore High Performance iç şok tüpleri kullanılıyor. Arpacık kırmızı renkte floresan tipte fiberden yapılmış; namlu şeridi de (6 x 6 mm) ışık yansımasını önleyen anti-röfle işçilikli ve soğutma köprüleri üzerinde uzanan tipte.

Solda cut-off butonu görülüyor. Zirkonyumlu alüminyum alaşımlı metalden yapılan ve anodize edilen gövde çok estetik. Fişek besleme işlemi sırasında gerdelin dip kısmında bulunan cut-off devre dışı bırakma düğmesine basmak gerekiyor. Gövdede ayrıca emniyet sistemi düğmesi ile sürgü bırakma düğmesi bulunuyor. Teknopolimer tetik grubunda yer alan tetik köprüsü Xplor ürün serisinin hepsinde aynı.

VALF KULLANILMAMIŞ

Beretta’nın bu yeni yarı otomatik tüfekler serisinin temel “platformu”, döner kafalı kilitleme ve besleme sistemine kombine çalışan gaz geri kazanım sisteminden oluşan “Blink” mekanizması diyebiliriz. 20 çaplı fişeklerin ürettiği enerjiyi dikkate alarak, Beretta firması teknik ekibi gaz tahliye yoluyla çalışan bir supaba gerek duymamışlar. Bu supap Xplor 12 numara modellerde namluya bağlı gaz silindirine entegre edilmiş şekilde yer alıyor. Bu modelde söz konusu supapın kullanılmaması ağırlığın 40 gram kadar azaltılmasını da sağlamış. Gaz girişi silindirinde ise kum saati şeklindeki piston ve bunun değiştirilebilir tipte tırnaklı esnek bir segmanı bulunuyor. Bu segmanın görevi hem conta işlevini yerine getirmek, hem de silindirin içini gaz kalıntılarının sızmasına karşı korumak. Piston (sökme-takma işlemleri de dahil) şarjör borusu içindeki çubuğuna takılı olarak silindirin içinde kalıyor.

Kasanın üzeri , Xplor serisindeki tüm tüfeklerde olduğu gibi dürbün veya benzeri optik sistemler monte edebilmeye yönelik kanal tipinde oyuk yuvalarla donatılmış.

Döner kafanın iki adet takviyeli kilit takozu var ve bunlar sürgü gövdesi üzerindeki Blink logosunda da gösterilmiş. Döner kafaya yataklık yapan sürgü üzerindeki eksantrikli yapı kafanın dönüşü için gerekli. Sürgü, sürgü iç mekanizması ve raylar toplam 339 gram ağırlığında. Sürgü kılavuz raylara lazer kaynakla tutturulmuş ve aşınması neredeyse mümkün değil. Gövde iskeletinin son kısmında elastomer malzemeden yapılmış bir tampon bulunuyor ve bunun görevi sürgünün vuruş darbesine amortisör olarak karşı koyarak bunun omuza etkisini hafifletmek. Teknopolimer kılıflı şarjör borusu ve çubuğu alaşımlı metalden imal edilmiş. Sürgüyü ve iç mekanizmasını kılıfından çıkartmayı denedik. İcra yayını kurcalamanın her zaman riskli olduğu bir gerçektir, ancak sabırlı ve dikkatli davrandığınızda fazla zorlanmanıza gerek kalmıyor.

Üzerinde Xplor logosu bulunan tetik bloğu da teknopolimer malzemeden yapılmış. Tetik köprüsünün önündeki emniyet düğmesi çift taraflı.

Tetik mekanizması Beretta yarı otomatik tüfeklerde kullanılanlardan: İki kademeli, yaklaşık bir mm uzunluğunda bir tetik ön yolu var ve tetik düşürme ağırlığı ise bizim on tetik çekişimizin ortalaması olarak saptadığımız 2.684 gram.

Beretta Xplor action 20 numara yarı otomatik tüfek daha büyük çaplı abisinin bütün özelliklerini taşıyor. Bizim test ettiğimiz örnek 710 mm namluya sahipti, 1.235 mm uzunluğunda ve 2.541 gram ağırlığındaydı.

Tüfeğin sol tarafında her zamanki gibi cut-off butonu bulunuyor, gerdelin taban kısmında ise cut-off’u devre dışı bırakan düğme var. Cut-off ancak sürgü kapalıyken devreye alınabiliyor ve ateş ettikten sonra besleme aşamasında otomatikman devre dışı kalıyor. Bunun tipik şekilde yerine getirdiği görev, güvenlik nedeniyle veya fişek tipini değiştirmek amacıyla dolu fişeğin fişek yatağından çıkarılması istendiğinde, sürgüyü açık pozisyonda tutarak ve şarjörden fişek sürülmesini bloke ederek fişeğin yataktan çıkarılmasını sağlamak.

ONUN İŞİ AV

Daha önce 12 numara Action modeli için “performans ve avcılık onun suyu ekmeği” diye yazmıştım, şimdi bu sözlerimi 20 numara için de teyit ediyorum: Omuzlayıp hedefe yönelme son derece rahat, ger tepme son derece hafif, isabet oranı ise yüksek. Gerek hedef plaklarına yaptığımız atışlarda, gerek av parkurunda elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten çok iyiydi.

Sürgü grubunun hareketli aksamı ve Blink döner kafa ile kılavuz kızaklar görülüyor. İcra yayı ise şarjör borusu etrafında ve üzerinde plastik bir kılıf var.

Arluno (Milano)’daki av parkında neredeyse her tipten fişeği denedim: 8,5 numara 28 gram saçmalı , 5 ve 7 numara 30 gram saçmalı Fiocchi Sporting ile Hp20; 5 numara saçmalı, 6 numara 35 gram saçmalı Supermagnum ve 7,5 numara 27 gram saçmalı Mb dispersante Baschieri amp; Pellagri F2 Classic; 6 numara 28 gram saçmalı Armusa Pla-1 ile 10 numara 32 gram saçmalı Armusa Pla-1 Magnum; 7 numara 26 gram saçmalı Rc Jk6; 10 numara 26 gram saçmalı Cheddite Freeshots (düz tapalı); 5 numara 31 gram saçmalı Nobel sport Colombo. Bu fişeklerle en iyi grupmanı üreten Bamp;P Classic, ikinci sırada aynı markanın Supermagnum fişekleri oldu, üçüncü sırayı ise Rc 20 Jk6 aldı. Hepsinde de 5 ve 6 numara saçma doluydu. Classic fişeklerle hedefin merkezinde yoğunlaşma çok iyiydi ve başlangıç hızı 400 metre/saniyenin üzerine çıktı. Saçmaların %98,9’u gibi büyük bir oran 750 mm çaplı dairenin içinde toplandı. Bamp;P markalı ikinci fişeklerle (380 m/ saniye) aynı dairenin içine düşen saçma oranı %83,6 oldu, Rc fişeklerle ise (410 m/saniye) aynı daire içinde %76 oranında saçma konsantrasyonu elde edildi. Fişeklerin tamamında hedefin dış çemberinde toplanan saçma oranı %70 civarında gerçekleşirken, iç çemberde toplanan saçmaların oranı %30 civarındaydı. En kötü performansı veren fişek Fiocchi Hp idi ve bu fişek aynı zamanda en yüksek basıncı üreten oldu (930 bar). Saçma haznesiz tapası olan Cheddite Freeshoots fişekten de 35 metre mesafeden atışlarda iyi performans alamadık, ama zaten bu beklediğimiz bir sonuçtu.

Steelium teknolojisi ile imal edilmiş olan Optimabore Hp namlu. Arpacık kırmızı renkli floresan silindirik fiber malzemeden yapılmış, namlu içinde paslanmaz çelikten Optimachoke Hp şok tüpü görülüyor.

Hafif, özellikle 710 mm namlu ile ağırlığı büyük oranda dipçiğe transfer edilmiş bir tüfek olan 20 numara A400 Xplor action, kullanışlılık açısından da son derece konforlu. Sol el kundağın nervürlü kısmına çok iyi oturuyor, modern dizayna sahip tabanca tipi kabza rahat ve eli doldururarak tetiğe çok rahat uzanmanızı kolaylaştırıyor, dipçik ise omuzdayken atıcısını yormuyor. Fişek besleme sisteminde de en ufak sorun yok: Tüfeğin yeniden kurulma süreci gerek saçma yükü ağır olan, gerek hafif olan fişeklerle çok hızlı gerçekleşiyor. Ağır fişeklerle de kovan fırlatıcı tarafından boş kovanlar kesinlikle uzağa atılıyor. Bu boş kovanlar üzerinde iğnenin vuruş izinin derin ve merkezi olduğunu gördük. Son olarak, tüfek en güçlü ve enerjik fişeklerle ve hatta üçüncü atışlarda bile atış eylemi sırasında her zaman stabil ve sarsıntısız davrandı.

17 mm kalınlığındaki Microcore dipçik pedi (yastık) geri tepme etkisini başarılı bir şekilde sönümlüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here