PROMOTECH

Silah sanayindeki hızlı büyüme sadece tabanca ve tüfek imalatında ve ihracatında değil, hammadde ve yedek parça alanında da kendini göstermeye başladı. Gerek yurtdışından gelen, gerekse yurtiçi üreticilerden gelen ve her geçen gün artan çelik profil talebini karşılamak üzere yola çıkan Promotech’in Genel Müdürü, Mustafa Ekici’yi ağırlıyoruz.

2014 yılında Almanya’nın Nürnberg kentinde gerçekleştirilecek olan IWA OUTDOOR CLASSICS fuarındaki katılımcıları arasındasınız, sektöre oldukça iddialı giren Promotech’i bize tanıtır mısınız?

Promotech AŞ; 2000 m2 kapalı üretim alanında faaliyet gösteren soğuk çekilmiş özel şekilli çelik profil tasarımı ve üretimi yapan dinamik bir firmadır.Müşterileri ile yakın işbirliği içerisinde ihtiyaca uygun yüksek kalitede çözümler üretiyoruz.Müşterilerimizin yeni profil ihtiyaçlarında Ar-Ge sürecinden seri imalata kadar her aşamada gerekli desteği veriyoruz.Profilin tasarımı aşamasında en uygun maliyet ve kaliteye ulaşabilmek için gerekli optimizasyonu yapıyoruz.Promotech olarak deneyime, sistematik çalışmaya ve inovatif düşünceye inanan uyumlu ekibimizle önümüzdeki yıllarda sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada sürekli gelişen, yenilenen öncü bir kuruluş ve marka olmayı amaçlıyoruz.

Gelecekte Promotech’i kendi alanında nerede görüyorsunuz?

Daima yenilenen heyecanımız ve değişmeyen değerlerimizle geleceğe hazırız.Hedefimiz,5 yıl içerisinde dünyada ilk akla gelen 5 profil tedarikçisinden biri olmaktır.

Genel olarak ne tür profiller üretiyorsunuz?

Dış formu yuvarlak,kare gibi standart olmayan parçaların daha ekonomik üretilebilmesi için özel profilleri yarı mamul/hammadde olarak kullanmak önemli avantajlar sağlar. Müşteriden alınan talepler doğrultusunda hazırlanan kalıp sistemleri ile plastik şekil vermenin güncel teknolojileri kullanılarak isteğe uygun profiller üretiyoruz.

Çelik malzemelerimizin başlıcaları 42CrM o4,SAE8620,18NiCrMo5,14NiCr14,C 45,X20CR13,X30CR13 diye sayabilirim. 9 metreye kadar istenilen boyda üretim gerçekleştirebiliyoruz. 1 mm/ metre doğrusallığa sahip profillerimizin yüzey pürüzlüğü standardı Ra ≤3,2’dir ki özel taleplerde daha da hassas yüzeylerde elde edebiliyoruz.

Sadece silah sektörüne mi profil üretiyorsunuz?

Hayır, soğuk çekme özel profiller başta hafif silahlar olmak üzere otomotiv,makine, inşaat,pompa,sağlık gibi birçok endüstride kullanılmaktadır.

Ürünlerinizi benzerlerinden ayrıştıran özellikleri nasıl sıralarsınız?

Yüksek ölçü hassasiyeti, hassas yüzey pürüzlülüğü, final geometriyle aynı veya çok yakın ölçülerde kesitler, daha az talaşlı imalat nedeni ile; malzeme,işçilik,enerji,ta kım,fire tasarrufu, soğuk çekme ve ısıl işlem kaynaklı yüksek mukavemet ve son olarak da optimum maliyet ile final parçaya ulaşabilme avantajlarını sayabilirim.

Kalite kontrolünü nasıl sağlıyorsunuz?

Profillerin müşteri tarafından tanımlanan özellikleri kendi laboratuarımızda kontrol edip raporluyoruz. Ürün ile birlikte müşteriye, hammadde Spektral analiz ( kimyasal kompozisyon ) raporu, CNC profil projektör ölçüm raporu, sertlik ölçüm raporu, yüzey pürüzlülük ölçüm raporu ve doğrusallık ölçüm raporlarını sunuyoruz.

Söz konusu profiller tabanca ve av tüfeklerinde nerelerde kullanılıyor?

Hafif silahların geometrileri; çalışma prensipleri ve tasarımları nedeni ile kendisini oluşturan çelik parçaların dış kesitleri genellikle düzenli ve standart olmayan özel geometrilerdedir. Bu özel kesitteki parçaların dış geometrilerine talaşlı imalat ile ulaşmak yüksek maliyet ve uzun zaman gerektirir. Bu nedenle özellikle; mekanizma,gaz odası,kilit,kol,kapak,sür gü,horoz,tetik vb. çelik parçaların yüksek adetlerde ve dar toleranslarda hassas olarak üretilebilmesi için hammadde olarak soğuk çekme özel profillerin tercih edilmesi önemli avantajlar sağlar.

Hafif silahların uzun ömür ve yüksek kabiliyet performanslarında kullanılan çelik hammaddesinin cinsi,üretim şekli ve ısıl işlem büyük önem taşır.Düşük kalitede tam olarak kontrol edilmemiş bir çelik ile doğru sonuçlar alınması mümkün değildir.Müşterilerimizin ihtiyacına en uygun hammaddeyi gerekli tüm teknik testlerden geçirdikten sonra en iyi çelik üreticilerinden tedarik ediyoruz.

Müşterilerin talep ettiği özel profilleri ne kadar bir zaman içinde üretip teslim ediyorsunuz?

Özel profiller adı üstünde genellikle müşterilerin özel ihtiyaçlarına göre tasarlanır ve üretilirler.Müşteri tarafından ihtiyaç duyulan profile ait teknik veriler tarafımıza ulaştıktan sonra Promotech teknik ekibi proje üzerinde en uygun çözümü bulmak için çalışır ve müşteriye en kısa süre içerisinde teknik ve ticari bilgileri içeren teklif sunulur.Siparişe dönüştükten sonra kalıp üretim aşaması başlar.Profilin kesitine bağlı olarak numune gönderilmesi 30 ile 90 gün arasındadır. Müşteri talebindeki özelliklere uygun olarak hazırlanmış olan numune tüm teknik raporları ile birlikte onay için gönderilir.Onayın ardından seri üretim yine profile ve miktara bağlı olarak 15 gün ile 45 gün arasında sevk edilir.

Sipariş miktarında belli bir sınır uyguluyor musunuz?

Minimum sipariş miktarı profile ve çelik cinsine göre değişiklik gösterir ama genel olarak 1000 kg civarındadır.

Almanya’daki IWA Outdoor Classic fuarında firmanızı diğer Türk firmaları arasında görecek miyiz?

Almanya’daki bu fuarı, hafif silah sektörünün dünyadaki en önemli buluşma merkezlerinden biri olarak tanımlıyoruz ve katılıyoruz. 7.hol 308a no’lu stantta firmamızı ve ürünlerimizi tanıtmak için tüm hafif silah üreticisi değerli müşterilerimizi ağırlamaktan memnun olacağız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here