CZ-805 BREN A2

CZ-805 BREN A2, bomba atar gibi çeşitli eklentiler ile donatılabilecek olan ve STANAG 4179(M4 ve Türevlerinde yer alan NATO onaylı 5.56x45mm şarjörü) şarjörlerinden beslenebilecek bir karabina.

Çek Cumhuriyeti’nin meşhur silah imalatçısı CZ’nin, Avrupa’nın en büyüklerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Şüphesiz, her makine gibi onların silahlarının da bir zamanı vardı ve dolayısıyla modern çağda da pozisyonlarını korumak için 2009’da tam bir yenileme operasyonuna giriştiler. İlk duyurdukları modellerinden biri, 5.56 x 45mm’lik CZ-805 BREN Silah Sistemi idi. Çek Silahlı Kuvvetleri ise, tüfeğin Belçika yapımı FN SCAR-L gibi dişli rakipler karşısında dayanabileceğini ispat eden testlerden sonra onu ana muharebe silahı olarak 7.62x39mm’lik Vz. 58’lerin yerine getirdiler.

CZ-805 BREN A2, bomba atar gibi çeşitli eklentiler ile donatılabilecek olan ve STANAG 4179(M4 ve Türevlerinde yer alan NATO onaylı 5.56x45mm şarjörü) şarjörlerinden beslenebilecek bir karabina.

Karabina sisteminin alt kısımları, güçlendirilmiş polimerden yapılmış olup, üst kısımları tornalanmış alüminyumdan imal edilmiş. Üst kısmı boydan boya MIL-STD-1913 “Picatinny” Kızağı ile donatılmış olup ön kundağına da aksesuar kızakları eklenmiş. Peki, kullanışlılığı zaten görünümünden hemen belli olan bu silahın içinde ne yatıyor? İki yöne ayarlanabilen kurma kolu; düzenleme valflerine sahip bir dolaylı-gaz tepmeli piston besleme sistemini kuruyor. Bu da harekat tüfekleri için hayati sayılan, hem çift el kullanımına rahatlıkla el veren hem de güvenilir ve teknolojik bir mekanik sistem demek.

BREN A2; 2009’da tanıtılan CZ-805 Platformunun, küçük boyutlu bir karabina formu.

1:7”’lik ve sağ yönlü olan yiv-set oranına sahip namlusunun boyu ise 277mm. Atış hızı ise 700 ila 800 RPM(dakika/mermi) olarak değişen tüfeğin dipçiği ise tamamen kişiselleştirilebilmesinin yanı sıra katlanabilme özelliği de sunuyor. Tam dolu ağırlığı 3.41kg gelmekte olup en uzun eklentiler ve dipçik ayarları ile toplam boyu 780mm’ye kadar ulaşabiliyor. Bunlara ek olarak, BREN A2; multi-kalibre özelliğine sahip olup dakikalar içerisinde bütün namlu ve sürgü grubunun değiştirilmesine imkan veriyor. Bu da ona 7.62x39mm’lik mermileri kullanabilme imkanını getiriyor. Tüfeğin bu özelliğinden daha çok faydalanmak isteyen CZ’nin yakın zamanda 6.8x43mm SPC kalibresine uyumlu parçalar geliştirmesi de planlanıyor. Modern harekat tüfeklerinde sıkça görülen bu özelliği de CZ’nin atlaması beklenemezdi zaten!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here