Arsenal Firearms’dan “Striker One”

Arsenal Firearms’ı muhtemelen birkaç sene önce piyasaya sürdükleri çift namlulu 1911’den tanırsınız! Lakin Arsenal Firearms’ı, Arsenal Inc. ile karıştırmamaya dikkat edin. Arsenal Inc., Amerika’ya ihraç edilen AK-tipi silahların üreticisi olan bir diğer firmadır. Çıkarttıkları 1911 modeli ile kalabalığın dikkatini üzerine çektikten sonra IWA’da asıl vurgununu yapan firma, Striker One ile meraklı kalabalığa hak ettiği karşılığı tam olarak verdi diyebiliriz.

İlk sürümü 2012’de piyasaya çıkan Striker One; Rus ordusunun gelecek jenerasyon tabanca tercih seçeneklerinde favori aday. Elbette ilk bakışta hepimizin iyi kötü bildiği “Glock” havasını sezebilirsiniz, lakin derin bir incelemeye girince Glock’tan çok büyük farklarını göreceksiniz. Bu özelliklerden elbette en önemlilerinden birisi (ve şüphesiz en önemli görsel özelliği) üstün ergonomisi olacaktır.

Namlu ekseninin alçak olması ile birleşen üstün ergonomi, silahın çabuk çekilmesi ve toplu atış gruplarının mümkün oldukça hızlı elde edilmesine şüphesiz büyük katkı sağlıyor. Üstün nişan kabiliyeti, güvenilirlik ve dayanıklılığa en büyük katkıyı ise özgün kilit sisteminin verdiği öne sürülüyor.

Bu silahta namlu yukarı hareket etmiyor, Silahta bulunan bağımsız bir kilit sistemi, kenetlenmiş namlu ve kızağı birbirinden kurtararak, namluyu kendisiyle beraber çok az geriye götürüyor; lakin namlu, hiçbir şekilde yatay eksen doğrultusunu kaybetmiyor. Ayrıca yeni besleme sistemi sayesinde sıradaki mermi, yatağa doğru kaldırılıp sonra da itilmek gibi keskin mekanik hareketlere gerek kalmadan, adeta süzülerek giriyor. Arsenal’e göre bu sistemin sorun yaşaması pratikte mümkün değil. Çünkü tek harekette içeri giren mermi, mekanizma kapanmak üzereyken kendini besleme mekanizmasından zaten kurtarmış oluyor.

Düşük namlu ekseni sayesinde de şahlanma kontrolü çok daha rahat sağlanıyor ki bu da başarılı atış gruplarının çok hızlı elde edilebilmesi demek. Bu; müsabakacılar tarafından altın değerinde bir özellik olmasının yanı sıra bir askerin de hayatını kurtaracak saniyelik farkı da belirleyebilir. Rus piyasası için üretilenlerin tamamı siyah polimer olmasına karşın Amerikan piyasası için tamamı alüminyum gövdeye sahip olanına kadar envai çeşidi düşünülmüş.

Tam 17 adet 9mm mermi kapasiteli şarjöre sahip gizli iğne ateşlemeli silahın Glock’a göre en büyük avantajlarından biri; iğnenin kurulum durumunu gösteren belirteç. 9x19mm, 9x21mm 40. Samp;W ve .357 SIG olmak üzere 4 farklı kalibrede üretilen silahın toplam uzunluğu 210 mm kadar olup Combat versiyonunda ise 190mm.

Tabancanın boş ağırlığı ise polimer modellerde 750gr (Combat 700 gr) olup Alüminyum gövdelilerde 890gr (Combat 790 gr).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here