Steyr Mannlicher SSG Carbon

EUROSATORY 2014: Glock ve SPP gibi bir çok meşhur silahın üreticisi olan Avusturya’lı silah üreticisi Steyr Mannlicher, bu sefer de devrim niteliğinde bir karbonfiber gövdeye sahip yeni SSG Carbon uzun mezilli sürgülü tüfeği ile karşımızdaydı. Hem güvenlik güçleri hem de avcıların kullanımına uygun olan tüfek dört kalibre seçeneği sunuyor.

Steyr, Meşhur SSG(Scharfschützengewehr – Keskin Nişancı Tüfeği) serisinin imalatına 60’ların sonunda başlamıştı. Serinin şöhreti ile birlikte türevleri de kaçınılmaz olarak arttı. 20’nin üzerinde ülkenin çeşitli güvenlik birimleri tarafından kullanılmakta olan tüfeğin tedavülde olan en az 10 farklı varyasyonu bulunmakta.

SSG Carbon tüfeğini eşsiz yapan gövdesi; fiber bileşenli hazır levha kalıplama yöntemi ile üretilmiş olup ağırlığı düşük seviyelerde tutarken olağanüstü bir dayanıklılığa sahip. Tüfeğin ilk kez görücüye çıkması 2014 EUROSATORY’de değil, Ocak 2014 SHOT SHOW’da olmuştu lakin nedendir bilinmez hak ettiği ilgiyi görmemişti.

Teknik donanımı eski SSG modelleri ile hemen hemen aynı olan tüfek tek kademeli ve kısa çekişli bir tetiğe sahip olup, çoğu modern sürgülü tüfekte olduğu gibi namlunun hemen üzerinde yer alan kısa bir MIL-STD-1913 “Picatinny” kızağı bulunduruyor. Bu kızağa da dilenirse taktiksel donanımlar dilenirse av/spor optikleri takılabiliyor. Namlusu soğuk dövme çelikten imal edilmiş olan silahın toplam ağırlığı ise son teknoloji ürünü gövdesi sayesinde yalnızca 5 kilo kadar. Elbette bu ağırlık namlu boyu ve seçilen kalibreye göre birkaç yüz gram oynama payına sahip.

Çıkarılabilir kutu tipi şarjör ile beslenen tüfeğin kapasitesi ise sunduğu kalibrelere göre değişiyor: .243 Win, 7,62x51mm ve .308 Win kalibrelerinde 10 adet, .300 Win Mag’da 8 adet ve devasa .338 Lapua’da ise 6 adet mermi kapasitesi mümkün olmakta. Namlusu ise: 508mm, 600mm veya 690mm’lik boy seçenekleri ile gelmekte. Bu da silahın toplam uzunluğunun 118,6cm ila 128,7cm arasında değişmesi anlamına geliyor. Diğer özellikleri ise: çatal ayak montaj yeri, ergonomik kabza ayarlanabilir yanaklık ve isteğe bağlı olarak eklenebilecek fazladan picatinny kızakları için kundakta yer alan ek vida delikleri gibi kullanışlı fonksiyonlar içeriyor. Eh artık bu nadide mühendislik harikasını karşılayabilecek avcı arkadaşların hedeflerinin hiç şansı kalmadı diyebiliriz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here