12 Kalibre Franchi Affinity

Franchi tarafından tanıtılan bu yeni yarı otomatik, bir önceki modelin özellikle genç avcılardan gördüğü ilgiyi tekrarlayacak gibi. “Yayı önde” atalet sisteminin 12 kalibrelik bu versiyonu şimdi ahşap dipçik ve anodize gümüş kasasıyla yeni giysisi içinde

Beyaz, gümüş, white, silver…Bu kelimelerden hiç biri bu seferki modelin adında yer almıyor. Affinity modelinin bu yeni versiyonunda isim değişikliği yok ve aynen bir önceki gibi adlandırılmış. Peki o zaman avcılara “sadece” estetik dışında fazladan ne sunacak ve estetiğin bir tüfekte ne kadar ağırlığı olabilir? Eğer ergonomiyle birleşirse pek de azımsanmayacak bir etken ortaya çıkabilir. Bu açıdan bakıldığında Franchi Affinity kendine has bir stile sahip denilebilir..Zaten adındaki “Xs” kodu “exclusive style” kelimelerinden türetilmiş. Nitekim bu ergonomik özellikler geliştirilirken firma önemli sayıda (yanılmıyorsak binden fazla) avcı üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde, topladığı verilerin bilgisayar ortamında işlenmesiyle en mükemmel addettiği çizgileri ve formları belirlemiş, avcının kolunun doğal uzantısı olacağına inandığı dizaynı geliştirmiş.

Affinity modelinin doğuşu kısaca böyle. Zaten onu omzuna yaslayanların neredeyse hepsi ergonomik açıdan en iyisi olduğu fikrinde birleşiyorlar. Yüzey işçiliğine gelince: Ergal malzemeden imal edilmiş olan kasa tercihe göre gümüş rengi veya beyaz anodik yükseltgenmeye tabi tutuluyor. İki numara ağaç takozlarından imal edilmiş ahşap yüzeyler yağlı işçilik görmüş. 70 mm uzunluğunda Mx şok tüpleri mevcut; uzun krom kaplama kubuz ve fosforlu LPA çubuk arpacık var .

Affinity modeli estetik olarak zarif ve modern hatlara sahip, özellikle gençler tarafından beğenilen bir tüfek. Yan taraflarında boydan boya uzanan iki ince kanal (çizgi) var.

Standart versiyona göre 100 Euro daha pahalı

Namlu uzunluğu 660 mm

Franchi firmasının müdürü Bruno Beccaria bu tüfek konusunda şöyle konuşuyor: “Şu ana kadar 20 kalibreden çok memnun kaldık ve fiyatı da makul seviyede tuttuk. Bu versiyon ise sadece 12 kalibrede imal edilecek. Ayrıca bir de sentetik dipçikli siyah versiyon ile, yine özel müşterilerimiz için ürettiğimiz sentetik dipçikli ve gümüş rengi kasalı Sporting versiyonu olacak. Önümüzdeki fuarlarda daha uzun gövdeli Supermagnum Intensity modelini de tanıtacağız”. Bu test sırasında denediğimiz Affinity modeli 1.290 Euro bedelle satılıyor ve siyah kasalı modelden 100 Euro daha pahalı.

BEYAZ “F”

Silahın kasası (iskeleti) 220 mm uzunlukta, 60 mm yükseklikte ve 37,3 mm kalınlıkta. Üzerinde namlu ile dipçik grubunu birleştiren iki çizgi halinde kanallar mevcut. Sağ tarafında, bu kanalın (çizginin) hemen üzerinde üreticinin markası yer alıyor, kanalın ve kovan fırlatma penceresinin altında ise modelin adı (Affinity) büyük harflerle yazılmış durumda, bunun hemen yanında da sürgüyü serbest bırakan buton var. Gövdenin diğer tarafında, yine markanın ve “F – made in Italy” yazısının bulunduğunu görüyoruz. Bu yazı (yasa gereği) namlu üzerine de kazınmış. Gümüş rengi kasa siyah polimer tetik korkuluğu ile kontrast oluşturuyor. Korkuluk ergonomik ve üçgene çok yakın bir tasarıma sahip. Tetik köprüsü üzerinde de Franchi’nin yeni simgesel işareti olan beyaz renkli “F” harfi yer alıyor. Namlu mat yüzeyli. Nişan hattı ise tırtıklı yüzeyle donatılmış ve dürbün montajı için herhangi bir bağlantı öngörülmemiş. Gerdel paslanmaz çelikten, tüfeği boşaltmak için elinizle fişek tutucu mandala müdahale etmeniz gerekiyor.

N.CrMo alaşımlı çelikten yapılmış olan namlu (710 ve 760 mm uzunluklarda olabiliyor) 990 gram ağırlığında ve namlu ağzı 18,3 mm çapında (firmanın beyanına göre ±0,20 mm kadar tolerans var). Namlu donanımında değiştirilebilen tipte üç adet şok tüpü veriliyor: Full (maksimum şok*); modified (modifiye***) ve cylinder (*****). Bunlardan ilki hariç diğer ikisi çelik saçmalarla da kullanılabiliyor.

1. El kundağı içinde hazneyi saran icra yayını barındırsa bile ince ve ergonomik yapıda. Ağırlığı 153 gram. 38 gram ağırlığındaki haznenin tapasında kayış halkaları takmak için bağlantı ucu bulunuyor.

2. Kovan fırlatma penceresi altında tüfeğin model adı yer alıyor. Boydan boya uzanan iki ince kanal estetik açıdan güzel bir uygulama. Gerdel ise paslanmaz çelikten yapılmış.

Kapalı gözenekli poliüretan köpükten imal edilmiş olan TSA ADV dipçik pedi geri tepmeyi iyi sönümlediği gibi, elbiselere sürtünerek takılma özelliği de törpülenmiş. Dipçik 2 numara Avrupa cevizinden yapılmış.

Hafif alaşımlı metalden üretilen tüp şarjör, kasaya sabit şekilde raptedilmiş. Sürgünün iki adet bağlantı rayı “U” şeklinde tek bir elemandanoluşuyor ve önde hazne üzerinde gidip gelen halkaya kaynaklanmış. Kurma yayı da fişek haznesinin tüpüyle aynı eksende konumlanmış.

Namlunun üzerinde 8 mm eninde köprülü tipte namlu şeridi bulunuyor, anti röfle yüzey işçiliği uygulanmış olan şerit aynı zamanda kırmızı fosforlu silindirik arpacığı da barındırıyor. Namlunun arka kısmındaki kubuz uzantısı oldukça uzun tutulmuş (130 mm uzunluğunda); bu parça iskelet üzerinde bulunan ve mesnet vazifesi gören taşlanmış flanşla birleştiğinde, uzun süreli ateş edildiği veya namlu sökülüp tekrar takıldığı zaman saçmaların grupman merkezinden sapmalarını önlemeye katkı sağlıyor. Tetik sistemi direkt tipte, tek aşamalı, tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.700 gram (yani aynı ailenin diğer modellerindeki gibi). Tetiği çekmeden önce hafif bir boşluk var, tetiği çektikten sonra tetik boşluğu ise sıfır. Tetiğin kendisi siyah krom kaplama. Silahın emniyet sistemi üç tertibattan oluşuyor: Birinci emniyet silah tam kapatılmadıysa devreye girerek ateş etme mekanizmasını bloke ediyor. Diğer bir emniyet sistemi (ancak silahı kurduktan sonra) bir sonraki atışı yapmak için tetiğin serbest kalmasını sağlıyor. Son emniyet mekanizması ise tetik manivelasına müdahale eden klasik çift taraflı düğme. Tetik köprüsünün önünde Benelli tipi cut-off (kesme) sistemini görüyoruz. Bu sistem, fişekleri tetiğe dokunmadan şarjörden çıkarmamızı sağlıyor ve bunun horoz kurulu uyarısı yapan kırmızı renkli düğmesi var. Tüfek ateş etmediği zaman kurma döngüsü çalışmıyor, çünkü fişeği yuvasına indiren manivela haznedeki ilk fişeğin fişek yatağına geçişini sağlıyor.

Silahın donanımında üç adet şok mevcut: Full, modified ve cylinder; bunlardan ilki hariç diğerleri çelik saçma kullanımına uygun

FRONT-INERTIA

382 gram ağırlığındaki sürgü döner kafalı ve ili adet kilitleme tırnağı mevcut. Döner kafanın sapı ile sürgü yatağı boşluğunun arka cidarı arasında sağlam bir yay bulunuyor. Devinimsel kütle görevi gören sürgü mekanizması, iki adet bağlantı çubuğu olan bir iade grubu vasıtasıyla hazne tüpü üzerinde bulunan bir manşona bağlı ve yine hazne ile aynı eksende çalışan bir yayla elastik şekilde kuruluyor. Affinity 12 modelindeki mekanik düzen, “önde” yer alan icra yaylı tipik devinimsel (atalet sistemli) yarı otomatik silahlardaki gibi. Franchi firmasının “Front- Inertia” adını verdiği bu teknoloji ağırlık merkezinin öne kaydırılmasına izin vererek namlu şahlanmasının azalmasını sağlıyor. Sürgü kılavuz kızaklarının kalınlığı “U” şeklinde tek bir çelik eleman kullanmak suretiyle inceltilmiş; bu eleman ön kısımda fişek haznesinin üzerinde ileri geri hareket eden halkaya kaynak edilmiş. Bu şekilde el kundağı daha ince ve kolay kavranabilen bir forma sahip olmuş. Kundağın uç noktasında Franchi yazısı var ve hemen yakınında ise tüp şarjörün gayet aktüel ve rahat kullanılabilen geometrik şekilli tapası bulunuyor. Ama montaj sırasında kundağın namluyla birlikte kasaya çok iyi yerleştirilmesine dikkat etmek ve ancak yerlerine tam oturduklarından emin olduktan sonra tapayı sıkmak gerekiyor.

Resimde görülen halka tüfek monte edildiğinde fişek haznesinin üzerine geçen namluya kaynakla tutturulmuş.

Sürgünün iki adet kilit tırnağı bulunan döner kafası ve koyu renkli sürgü kılıfı görülüyor.

Kasanın (ya da iskeletin) iç kısmında tüp haznenin girişini serbest bırakan manivela var.

Bu resimde de yayla kurulan kovan fırlatıcısıyla birlikte kubuz uzantısı ve kasaya dayanmış durumdaki madeni conta görülüyor. Namlunun iç kısmı krom kaplama.

Dipçik grubunun ahşap aksamı 2 numara Avrupa cevizinden imal edilmiş ve yüzeyleri yağla işlenmiş. Tabanca tipi kabza daha inceltilmiş ve basitleştirilmiş, üzerinde boydan boya tırtıkla kaplanmış yanaklar var. Dipçikte daha önceleri kullanılan “TSA” kodlu dipçik pedinin kapalı hücre yapılı poliüretan köpüğünden imal edilmiş “ADV” versiyonu bulunuyor. Hem geri tepme etkisini sönümleme, hem de hızlı omuzlama sırasında elbiselere daha az sürtünme kapasitesi yükseltilmiş bir dipçik pedi olarak tasarlanmış. Affinity modelinin dipçiğinde nişan yüksekliği ayarı yapmak mümkün (burun düşüklüğü 35 mm). Nişan hattı yüksekliğini 45, 50, 55, 60 ve 65 mm olarak ayarlayabiliyorsunuz. İsteğe bağlı aksesuar olarak farklı uzunlukta dipçik pedleri satılıyor ve bunlar sayesinde her atıcı dipçik boyunu kendi anatomisine göre ayarlıyor. Standart dipçik uzunluğu 22 mm kalınlığındaki orta ölçü ped ile 365 mm geliyor.

Dipçik, alçak “TSA ADV” ped ile 357 mm, yüksek olanı ile ise 375 mm oluyor. Jel malzemeden yapılmış olan dipçik pedleri de mevcut ve bunları taktığınızda dipçik boyunu 372, 377 ve 382 mm olarak ayarlayabiliyorsunuz. 12 kalibrelik Affinity gerçekten çok hafif bir yarı otomatik ve bunu anlamak için aslında atış sahasına bile gitmemize gerek yoktu: 660 mm uzunluğunda namlu ile 2.890 gram geliyor ve toplam uzunluğu 1.200 milimetreyi aşmıyor.

KEYİFLİ VE “KOLAY”

Dinamik açıdan önemli özelliklere sahip bu silah hem keyif veriyor, hem de “kolay”: Nişan hattından sapmadan son derece doğal bir şekilde üst üste defalarca ateş edebiliyorsunuz. Geri tepme ve namlu şahlanması “kontrol altında”, titreşim ve sarsıntılar ise asgari seviyede. Her fişeği “yakan” bir silah olmasa da, birçoklarına uygun. Üretici firma en uygun kullanım aralığını belirlerken, alt sınır olarak standart hızdaki 28 gramlık mühimmatı koymuş, buna göre asgari enerji değerini de 230 Kilogrammetre olarak tespit etmiş; ama bu enerji değerine yüksek hıza sahip bazı 24 gramlık mühimmat ile de erişmek mümkün oluyor.

Ben test atışları sırasında bu tip mühimmatla ateş etmeyi yeğledim ve hiç sorun yaşamadım. Ama sonra daha enerjik olanları da denedim ve herhangi bir problemle karşılaşmadım.

Resimde görülen Affinity 660 mm namlu, Mx choke ve 365 mm dipçikle birlikte 1.200 mm toplam uzunluğa ve 2.800 gram ağırlığa ulaşıyor. Ahşap dipçik ve gümüş anodize kasalı bu versiyon 1.290 Euro fiyatla satılıyor.

Değişken geometrili tetik grubu görülüyor. Üçgen forma sahip orijinal tetik korkuluğu tekno-polimer malzemeden yapılmış. Tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.600 gram.

Tetik korkuluğu üzerinde Franchi’nin yeni ve modern logosu “F” yer alıyor. Tetik siyah krom kaplama.

Tüfeğin sol tarafında da iki adet ince kanalın oluşturduğu çizgiler yer alıyor. Bu çizgiler ahşap aksam üzerinde de devam ediyor. Kasa dürbün montajı için bağlantılar içermiyor.

Affinity daha önce kanıtladığı güçlü özelliklerini kaybetmemiş; namlu şahlanması veya mükerrer atışlarda sarsıntı, silkelenme ya da tutukluk gibi fenomenler ortaya çıkmadı. Hafif öne kaydırılmış terazisi ile çok dengeli bir tüfek. Orijinal dipçik pedi “TSA ADV” geri tepmeyi yumuşattığı gibi, aşırı yüksek veya düşük ısı derecelerinde deformasyona uğramıyor, kaymaz tipte yüzeyi ile silahın denge ve isabetlilik kapasitesini arttırıyor.

Affinity çok ergonomik bir tüfek, omuza iyi oturuyor, tetik köprüsü geniş ve rahat, tırtıklı yüzeyleri tutuş kabiliyetini daha da yükseltiyor. Onu “doğal” bir silah olarak tanımlayabiliriz, üstelik atalet sisteminin bakımı da az. Atış denemeleri sırasında 24 ile 52 gram arasında değişen çok sayıda fişekle ateş ettim.

1. Namlunun kasayla birleşim noktası görülüyor. Burada namlu şeridi ile kasanın üzerindeki tırtıklı yüzey bir bütün oluşturuyorlar.

2. Resimde fişek haznesini oluşturan tüpün tapası ve bunun uç noktasında bulunan kayış halkası takma pimi görülüyor.

Nispeten daha güçlü olan fişeklerle bile tüfeğin kontrol edilebilirliği ve atış konforu yüksekti. Affinity elinize aldığınız anda hemen bir hissiyat oluşuyor ve ona kolay alışkanlık kazanıyorsunuz. Dipçiğin burun kısmı yanağa iyi oturduğu gibi, el kundağı da çok rahat kavranıyor. Nişan hattı, namlu şeridi, gez-arpacık bu tüfeğin nişan almanızı kolaylaştıran diğer unsurları. Atış testlerinde hedef kağıdı üzerindeki grupmanlar çok iyi ve yoğundu, ancak hedef alınan noktanın çok hafif soluna kayma oldu. 750 mm çapında hedefin içine saçmaların %80 kadar isabet etti, bunların %25 kadarı da on iki tabir ettiğimiz merkezi dairenin içine düştü. Yarı otomatik tüfeklerin isabet hassasiyeti standartları içinde bunu tatminkar bir sonuç addedebiliriz.

TEKNİK KART

Üreticisi: Benelli armi divisione Franchi, via della

Stazione 50, 61029 Urbino, tel. 722.30.71,

fax 0722.30.73.70, www.franchi.com,

info@franchi.com

Tipi: Yarı otomatik tüfek

Çapı: 12/76 (3”)

Çalışma sistemi: Döner kafa donanımlı sürgüyle çalışan devinimsel sistem (atalet sistemi)

Namlu: Silindirik, 660 mm uzunluğunda (710 ve 760 mm olanları mevcut), ağırlığı 990 gram, namlu iç çapı 18,3 mm; paket donanımda üç adet değiştirilebilir tipte şok mevcut: Full (maksimum şok*), modified (modifye***), cylinder (*****); bunlardan ilki hariç, diğerleri çelik saçma kullanımına uygun

Kilitlenme sistemi: Namlu kubuzundaki yuvalarına geçen iki adet kilit tırnağı ile

Besleme sistemi: 4 adet standart ya da 3 magnum fişek kapasiteli tüp şeklinde hazne; paket donanımda 2 fişeğe düşüren takoz mevcut

Kovan çıkartıcı (ekstraktör): Yaylı tırnak şeklinde ve sürgü kafasının yüzüne yerleştirilmiş

Kovan fırlatıcı: Elastik yayla kurulan ve namlu uzantısı içinde yer alan silindirik uç

Nişan düzeneği: Fiber optik arpacık, 8 mm eninde köprülü tipte namlu şeridi

Tetik mekanizması: Direkt tipte tetik sistemi, tetik düşürme ağırlığı 2.700 gram (on ölçümün ortalaması); değişken geometrili çıkartılabilir grup, horoz kurulu uyarısı ve cut-off(kesme) sistemi mevcut

Emniyet tertibatı: Tetik korkuluğu üzerinde, tetiğin arka kısmında çift taraflı manuel emniyet düğmesi

Dipçik: 365 mm uzunluğunda, sağa ve sola ayarlanabiliyor; burundan nişan yüksekliği 35 mm, topuktan 60 mm (45, 50, 55 ve 65 mm olarak ayarlanabiliyor); Poliüretan malzemeden 22 mm kalınlığında Tsa Adv dipçik pedi

Saptanan ağırlığı: 660 mm uzunluktaki namluyla 1.200 mm

Malzeme: Kasa Ergal; namlu NiCrMo alaşımlı çelik; dipçik grubu II numara Avrupa cevizi

Yüzey işçiliği: Gümüş rengi anodize iskelet; iç kısmı krom kaplama dış kısmı koyulaştırılmış namlu; yağ işçiliği görmüş dipçik yüzeyi

Donanımı: Karton kutuda satılıyor, beraberinde 3 şok tüpü ve anahtarı, nişan hat yüksekliği değiştirmeye yarayan anahtar seti, kayış takma halkaları, yağlama seti, 7 yıllık garanti belgesi veriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here