Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir CEO Forum’da Konuştu

Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı hedefi 25 milyar dolar

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, CNR Expo Center’da devam eden 15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda “Türkiye Savunma Sanayinin 2023 Konumlandırması” başlıklı oturumda konuştu.

Demir, 2023 yılı için Türkiye’nin savunma sektöründe çok iddialı hedefleri bulunduğunu belirterek, “Savunma sanayinde ihracatımızı 1 buçuk milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarmayı, dünyadaki ilk 100 önemli firma arasına en az beş Türk firmasını sokmayı ve bu alanda da en az üç tane dünya markası oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hedeflerimiz çok büyük

“Bu hedefler büyük görünüyor olabilir” diyen Demir, “Evet, çok çalışmamız gerekiyor ama savunma sektöründe ürünlerin fiyatlandırması oldukça yüksek. Ayrıca bir ürünün beğenilmesi, satışlarda dolayısıyla rakamsal hacimde çok ciddi bir zincirleme etkisi oluşturur” değerlendirmesini yaptı. Demir, yerli savunma ürünlerinin uluslararası pazarda ilgi görmesi açısından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok önemli bir referans kaynağı olduğunu söyledi.

Savunma Sanayi lokomotif sektör

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında savunma sanayi uygulamalarının lokomotif rol oynadığını dile getirenProf.Dr.İsmail Demir, bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak makinist konumunda olduklarını söyledi. Ancak Demir, ülkedeki genel teknolojik altyapının büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Üretim, teknoloji ve sanayi altyapınız veya ekosisteminiz güçlü olmadıkça savunma sanayiini destekleyemezsiniz. Sonuçta savunma sanayii de bu sektörlerden gelen ürünleri kullanacaktır” dedi. Bu nedenle bu gelişmeyi tetikleyecek sektörel kümelenmeyi hedeflediklerini belirten İsmail Demir, Ankara’nın Kazan ilçesinde Ankara Havacılık ve Uzay İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturmaya çalıştıklarını ve bu projede de son aşamalara geldiklerini duyurdu. Demir, hem yerli sanayicilerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin buraya ilgi göstereceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Projelerin rakamsal hacmi 350 milyon TL

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın projelerine ilişkin de bilgi veren Prof.Dr.İsmail Demir, müsteşarlık olarak bugüne dek 25 ila 27 milyar dolara ulaşan projeler yürüttüklerini, sadece 2013 yılındaki projelerin rakamsal hacminin 350 milyon TL olduğunu söyledi. Demir, hali hazırda yaklaşık 350 projenin yürütüldüğünü, 60 adet Ar-Ge projesinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

MÜSİAD Fuarı Hakkında

MÜSİAD Uluslararası Fuarı, her iki yılda bir Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi ile paralel olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla İstanbul’da düzenlenmektedir. Etkinlik, fuar katılımcı işadamları ile yatırımcıları bir araya getirerek, ticari işbirliği ve küresel ortaklıklar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Büyük ticaret kapasitesi ve gönül birliği organizasyonuyla, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika ülkelerinden Türkî Cumhuriyetlere kadar yabancı işadamları, yerli ve yabancı stant katılımcılarıyla uluslararası düzeyde organize edilmektedir.

1993 yılında İzmir Enternasyonal Fuar alanında başlayan MÜSİAD Uluslararası Fuarı, açıldığı günden bugüne kadar toplam 1 milyon 800 bin üzerinde ziyaretçi sayısıyla bir marka haline gelmiştir.

High Tech Port by MÜSİADHakkında

2010 yılında gerçekleştirilen 13. MÜSİAD Fuarı’nda başlatılan bir uygulama ile ülkemizde geliştirilen yeni teknolojilerin fuar alanında sunumuna imkân verilmiştir. Bu imkan sayesinde, yatırımcı ve proje sahibini bir araya gelmesi sağlanmış ve yeni geliştirilen teknolojik ürünlerin kamuoyuna tanıtımına ön ayak olunmuştur. 2012 yılında gerçekleştirilen 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda devam eden bu proje, 2014 yılına gelindiğinde artık kabına sığmaz olmuş ve MÜSİAD Uluslararası Fuarları kapsamında yepyeni bir çalışmayı doğurmuştur.

Türkiye’nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıktık. Ülkemizi 2023 ideallerine bir adım daha yaklaştıracak bir çalışmaya daha imzamızı atıyoruz: HIGH TECH PORT by MÜSİAD. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin yüksek teknoloji algısını kuvvetlendirmek ve milli teknolojilere sahip çıkmak adına organize edilen High Tech Port, yatırımcı, üretici ve proje sahipleri ile yerli ve yabancı işadamlarıyla, ilgili devlet kurum ve kuruluşlarından paydaşları bir araya getirecek ve milli teknolojilere sahip çıkarak dünya ile buluşturacak önemli bir vizyon olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here