ATA ARMS SP TRAP 12 KALİBRE

Türk Ata firması da sportif atıcılık alanında sahne alıyor. Değiştirilebilir tipte şok tüpleri, ayarlanabilen dipçiği ve yüksek namlu şeridiyle SP Trap süperpozede eksik bir şey yok; üstelik namlu selektörüyle Sporting’e de göz kırpıyor.

Düşük fiyatlı başlangıç amaçlı silahlar, bunlar ister tabanca, ister yivli veya yivsiz namlulu tüfekler olsun, ülkemizde gitgide daha fazla ilgi çekmeye başladılar. Genelde bunlar ünlü silahların kopyalarından oluşuyor, ama fiyatları çok daha erişilebilir düzeyde oluyor. Hiç kuşkusuz bu ürünlerin yaygınlaşmasında içinde bulunduğumuz ekonomik krizin etkisi de var, ama tek nedenin konjonktüre bağlı olduğunu söyleyemeyiz. Çoğu kez sportif atış alanına (örneğin Trap dalına) merak salanlar bu tutkularını kendi tüfekleriyle yaşamak istiyor, ama bu tutku saman alevi gibi yanıp sönecek mi, yoksa kalıcı bir “aşka” mı dönüşecek bilemediklerinden bunu büyük paralar harcamadan yapmayı tercih ediyor ve ancak ikinci şık gerçekleştiğinde daha spesifik ve profesyonel silahlara yöneliyorlar. İşte Türk firması Ata Arms tarafından üretilen SP Trap modeli de böyle bir silah. Ünlü Beretta 682 modelinin bir benzeri, ama ondan daha ölçülü çizgilere sahip.

Ata Arms 2010 yılında vefat eden Celal Yollu tarafından kurulmuş bir şirket. Kurucusu çocukluğundan beri bir silah ustası ve mucidi olma yolunda ilerlemiş bir kişi ve Türkiye’de ilk çifte üretimini 1967 yılında başlatmış. Bunu hemen akabinde ilk süperpoze üretimi izlemiş ve sonunda 1992 yılında ilk yarı otomatik tüfeğin üretimini de gerçekleştirmiş. Bu süreçte Kayseri’den Türkiye’nin silah üretim merkezi olan Düzce’ye göç etmiş, oradan da İstanbul’a gelmiş. Bugün Beretta Grubunda yer alan Vursan silah sanayini kurduğu gibi, 7.000 metre karelik modern bir fabrikada 240 işçi ile faaliyet gösteren Ata Arms şirketinin de kurucusu.

Bu fabrikada her yıl yaklaşık 50 bin silah üretiliyor (büyüme ortalama her yıl %15 civarında). Bu silahların bir kısmı gazlı ve kinetik sistemli yarı otomatik tüfeklerden, bir kısmı da Ata SP Trap modeli gibi süperpozelerden oluşuyor. Bu trap tüfeği (İtalya Trap takımı teknik direktörü) Carlo Danna’nın kullandığı Perazzi Mx8 tipi, ya da “Iab” tipi el kundağına sahip, sportif atış amaçlı çok iyi bir süperpoze.

Bu tüfeğe Türk şirketine danışmanlık hizmeti veren Marco Conti’nin eli değmiş olduğu açıkça görülüyor (Marco Conti İtalyan Milli Takımının Avrupa şampiyonu atıcısı ve üç kez İtalya şampiyonu). Bu modelin adı SP Trap, ama firmanın ürün yelpazesinde sadece bu sportif atıcılık ürünü yer almıyor: Çok sayıda av tüfeği versiyonu da mevcut. Kimisi çelik veya hafif alaşımlı gövdeye sahip, kimisi siyah gövdeli (Sp black, Sp woodcock) kimisi gümüşi gövdeli, düz veya çeşitli işlemelere sahip modeller mevcut (Sp engraved I, Sp engraved II, Sp engraved Deluxe). Bizim yazımıza konu olan Trap versiyonu doğal olarak 12 kalibre, 70 mm fişek yatağı ve 760 mm namlusu var (katalogda yer alan yegane namlu ölçüsü bu). Tek tetikli, namlu selektörlü, değiştirilebilir tipte şok tüplerine sahip bu tüfek 3.700 gramdan biraz daha ağır ve çok ilginç bir fiyata satılıyor.

TÜFEK ELİMİZDE

“Sp” daha elinize alır almaz sağlam ve özenle imal edilmiş bir silah hissi veriyor. İlk göze çarpan kısmı gövdenin “çift tonlu” şık yüzey işçiliği: Aynı gövde üzerinde birleşen siyah mat ve siyah parlak yüzeyle tüfeğe rafine bir görüntü veriyor ve gövdenin her iki yanına altın işleme ile yazılmış firma unvanı bu görüntüyü zenginleştiriyor. Gövdenin sırt kısmında aynı zamanda namlu seçme selektörü görevi de gören emniyet düğmesi mevcut.

Sporting meraklıları için son derece rahat kullanımlı bir mekanizma. Düğmenin her iki yüzü tırtıklı olduğundan müdahale sırasında iyi bir tutuş sağlıyor.Değiştirilebilen tipte şok tüpleriyle birlikte namlunun uzunluğu 760 mm, üstünde yüksek ve anti-röfle (ışığı yansıtmayan) bir namlu şeridi ile fiber optik arpacık var. Lpa arpacık gayet aydınlık. Dipçik yüzeyleri sağlam bir kavrama sağlamak amacıyla tırtıklı olan tabanca tipi bir kabzaya sahip. Yanaklığın sağ tarafında yer alan iki vidayı tüfek donanımında verilen alyen anahtarı ile gevşettiğinizde dipçik ayarı yapabiliyorsunuz.

Dipçik tabanı düz, yumuşak kauçuk malzemeden imal edilmiş ve geri tepme etkisini iyi absorbe ediyor. Yüzeyi tırtıklı el kundağı hafif yuvarlaklaştırılmış çizgilere ve kunduz kuyruğu tabir edilen forma sahip. Tetik grubundaki horozlar helezon tipi iki güçlü kinetik yayla donatılmış ve bunlar son derece kararlı bir iğne vuruşu sağlıyorlar. Mekanik sistem, mono-blok gövde üzerindeki omuzları ve bunlara karşılık gelen gövde üzerindeki omuzlarıyla sağlamlık ve güvenilirliğin eş anlamlısı olan Beretta 682 modelinden esinlendiğini gözler önüne seriyor.

PLATFORMDA

Atış testlerini Valle Aniene (Rm)’de bulunan açık atış poligonunda gerçekleştirdik ve iki farklı tipte fişek kullandık: Romana mühimmat firmasından aldığımız 28 gramlık 7 1/2 numara saçmalı Premium Gold fişekler ile, 28 gramlık 7 1/2 numara saçmalı Fiocchi Fblu fişekler. Birinci namluda ** şok tüpü, ikinci namluda * şok tüpü kullandık ve her iki fişekle son derece tatmin edici sonuçlar elde ettik. Yaptığımız atışlara silah çok iyi reaksiyon verdi ve fırlatılan plağa yönelmek için atıcının gövdesinin burulma hareketi sırasında tüfeğin son derece dengeli olduğunu gözlemledik. Ağırlık dağılımının iyi hesaplanmış olmasının da katkısıyla, 18,6 mm namlu çapı ve yaklaşık 4 kg ağırlığına rağmen geri tepme etkisi rahatsız edici düzeye ulaşmadı. SP Trap’ın yüksek namlu şeridi Trap tipi düz namlu şeridine alışkın atıcılara ters gelebilir ve gözlerini korkutabilir, ama aslında şeritteki fazladan yükseklik havada süzülen plağı daha iyi yakalama şansı sağlıyor. Montecarlo tipi kabzalı bir dipçiğin eksikliği hissedilmiyor değil, zira yüksek namlu şeridiyle gayet iyi bir ikili oluştururdu ve tüfek omuzda hedefe yönelme manevrasını daha pratik hale getirebilirlerdi diye düşünüyoruz. Her halükarda, dipçiğin yanaklığı yükseltilerek bu eksiklik telafi edilebilir.

Namlu selektör düğmesinin istem dışı hareket ettirilmesini önlemek için Ata Arms tarafından getirilen çözümün son derece zekice olduğunu belirtmeliyiz. Nitekim namlu seçerken önce düğmeyi geri iterek emniyeti devreye alıyor, sonra selektörü sağa veya sola çekerek birinci veya ikinci namluyu seçiyorsunuz (birincisi bir, ikincisi iki adet saçma resmiyle belirtilmiş).

Deneme atışlarımız sırasında yaklaşık iki yüz kadar fişek attık ve silah en ufak bir tutukluk yapmadı. SP Trap modelinin yer aldığı fiyat aralığı sizi aldatmasın, zira bu tüfek platformdaki atıcının her türlü gereksinimi karşılayabilecek bütün kalite özelliklerini içinde barındırıyor. Fonte Nuova (Rm) – Romana mühimmat firmasına teşekkürlerimizle.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here