.410 Çaplı Fair Jubilee Sporting

Derin gravür işlemelerle süslenmiş, eskitilmiş gümüş görünümlü ve yüksek kenarlı krom-çelik bir kasa; Çok küçük çaplı fişeklerle skeet atıcılığı için özel olarak tasarlanmış son derece dengeli ve stabil bir süperpoze

Daha çok “Fair” adıyla tanınan ünlü silah üreticisi Isidoro Rizzini firması, bu seneden itibaren İtalya küçük kalibreli skeet şampiyonasının sponsorluğunu üstlendi. Geçen sene deneme amaçlı birincisi yapılan bu yarışma, aslında küçük çaplı fişeklerle yapılan “baraka-pusu” tipi avcılığın İtalya’daki öncülerinden Giorgio Fabris ve Flavio Baldi tarafından kurulan “Club 28/.410” adlı atıcılık kulübünün organize ettiği yarışmaların devamı niteliğinde. Fabris, görüşmemizde bize bu tüfeği yarışmalarda kullandığını söyledi. Hatta geçtiğimiz 9 Haziran tarihinde Montecatini kentinde yapılan İtalyan Skeet Şampiyonasında bu tüfekle üçüncü kategoride gümüş madalya kazanmış.

Fair firmasından Luca Rizzini ilk başlarda .410 kalibre (ya da CIP kurallarına uymak adına tercih ettiği ifadeyle 36 magnum) Jubilee Sporting modelinden, biri kendisi biri de Fabris için olmak üzere iki adet örnek üretiyor. Fabris bu konuda şunları söyledi: “Benimki 760 mm uzunlukta namlulara sahipti ve değiştirilebilir tipte şok donanımlıydı, çünkü ben Skeet müsabakalarında silindirik 4 yıldız şok kullanıyorum. Tüfeğimin kundağı yuvarlak formda ve dolu tipte namlu şeridi var. Çok stabil, dengeli ve terazili bir tüfek. Bu özellikler atışlar sırasında ikilemelerde çok önemli. Kabza formu da mükemmel”. Fabris bir de altını çizerek tüfek üreticilerinin eninde sonunda küçük çaplı tüfekler üretmeye yöneleceği konusuna değiniyor, aksi takdirde satışlarının azalacağını belirtiyor.

1. Kubuzun sol cephesi profil olarak biraz daha yüksek, lazerle işlenmiş iki keklik figürü içeren süslemeler var, kasa masif çelik bar sayısal kontrollü elektronik tezgahta işlenerek elde edilmiş.

2. Baskülün göğüs kısmı basit yapıda, üzerinde bir çulluk figürü ile liberty stili desenler mevcut. Ayrıca tüfeğin adı ve firma logosu da yer alıyor. Tırnak kısmında “%100 Italian made” yazısı var.

Bu süperpoze doğrudan av modelinden türetilmiş ve biraz daha ağır hale getirilmiş. Nitekim açma mandalının şekli ve üzerindeki altın yaldızlı taç logosu aynı. Dipçik ise sportif atıcılığa daha uygun olması için oldukça “düz” bir yapıda tasarlanmış ve imalarında yüksek kaliteli ceviz ağacı kullanılmış. Delikli tipte kauçuk bir de dipçik pedi var. Bu test atışlarında denediğim versiyon, kendisine ilham veren av tüfeğinin baykuş gagası tipindeki kundak formunu da almış, ama ben bu kundağın tüfeğe tam uymuş olduğu kanaatine varamadım. Av tipi Jubilee 12, 16, 20, 28 ve .410 numara olarak satışa sunuluyor, paket donanımında Technichoke değiştirilebilir tipte şok tüpleri var ve bunlardan 12 ve 20 numara olanlar çelik saçmalarda da kullanılabiliyor.

YAN PROFİLLER YÜKSELTİLMİŞ

Jubilee, en modern teknoloji kullanılarak imal edilmiş klasik çizgilere sahip bir süperpoze. Kubuzun imalatında, Fair firmasının kırk yıla varan geçmişinden kaynaklanan deneyimin izleri görülüyor. Bu parça üç farklı alaşıma sahip tip-16 çelikten dövülerek elde edilmiş ve bilahare ısıl işlem görmüş olan masif bir parça işlenerek üretilmiş ve sonra da eski gümüş efekti vermek için eskitme işlemine tabi tutulmuş. Kasanın yükseltilmiş olan yan cephelerinde Ri.Pa di Marcheno firması tarafından lazer tekniğiyle işlenmiş gravürler yer alıyor. Normalden üç kat daha derin olan kakma işlemeler, her iki yanda uçan keklik figürleri ile (soldaki daha belirgin), alt göğüs üzerine resmedilmiş bir çulluk figürünü konu alıyor. Hayvan figürlerini ise çevreleyen ve daha az derin işlenmiş olan doğa manzaraları mevcut. Diğer kısımları dekore edenler ise Liberty stili süslemeler.

Kubuzun alt kısmında yekpare gövdeyi kapatan kilit manivelalarının girdiği yuvalar ile, açma mandalı tarafından kumanda edilen kilit takozu mevcut. Yine kasa tabanında iki adet koyu renkli çelikten kızak mevcut ve bunlar tüfek açıldığında istavrozun kurma dişinden komut alarak horozları kuruyorlar. Kubuzun yan taraflarında ise otomatik kovan çıkarıcıları (ekstraktörleri) ve terazileme pimlerini kuran çekirdeklerin gidip geldiği kanallar mevcut. Bunların üstlerinde ise klasik kapaklar yer alıyor.

Kubuzun iç kısımları yeterince taşlanmış ve sivri kısımlar işçilik izi bırakmadan törpülenmiş. Fair markalı süperpozelerin büyük kısmında olduğu gibi, yekpare gövde bu silahta da çizik izi kalmaması için hareleme işlemine tabi tutulmuş. Atım yatağının cidarlarının et kalınlığı oldukça fazla. Ekstraktörler de kafaları hariç oldukça iri tasarlanmış. Batarya Anson tipi içten, tetik tablasının altına yerleştirilmiş, seçmeli tipte altın yaldız kaplamalı tek bir tetik mevcut, horozlar ise çift kertikli ve bunlara icra yaylarının konik tipteki kılavuzları üzerine yerleştirilmiş helezon yaylar kumanda ediyor. İkili emniyet yayı sistemi mevcut.

1. Resimde üzerinde altın yaldızlı taç sembolü bulunan namlu açma anahtarı ile, üzerinde horoz dönüştürücü düğme bulunan emniyet butonu görülüyor. Bunlar koyu siyah yüzeyli kumandalar. Namluların et kalınlığı yüksek.

2. Basit mekanik düzen: Baskül tabanında yekpare gövdeye ait kilit tırnaklarının girdiği yuvalar mevcut, ayrıca iri boyutlu kilit takozu ve horozları kuran iki adet kızak da burada yer alıyor.

3. Yekpare gövdenin yan kısımlarındaki yüzeyler hareli. Otomatik kovan çıkarıcıların uç kısımlarındaki küçük çekirdek baskülün yanlarındaki yuvalara girerek kovan çıkarma tırnaklarını ileri itiyor ve bunlara hizmet eden yayları kuruyor.

4. İstavroz çelikten yapılmış, aynen horozları kuran kızakları itmeye yarayan iri diş gibi.

Üstte de belirttiğimiz gibi sırt kısmındaki açma anahtarı ve kumandaların yüzeyleri koyu renkte, açma anahtarının üzerinde elektroliz işlemiyle altın yaldız kaplanmış bir taç figürü yer alıyor, emniyet butonunun temas yüzeyi ise tırtıklı. İlk namluyu seçme düğmesi de pürüzlü yüzeye sahip.

Sporting ergonomik tasarıma sahip dipçik 370 mm 1 uzunluğunda, burundan nişan yükseliği 36/38 mm, topuktan ise 56/58 mm. Geri tepmeyi yumuşatıcı dipçik pedi köprülü (delikli) tipte siyah kauçuktan imal edilmiş. Özel seçim Avrupa cevizinden yapılmış dipçik-kundak grubu yüzeyi ise yağ işçiliğinden geçirilmiş ve tutuşu güçlendirmek amacıyla lazer kullanılarak ince tırtıklar işlenmiş. Kundağın iç kısmında horozları kuran kızakları iten diş ve bunun çelik istavrozu yer alıyor. Açma kumandası özel butonuyla çalışan pompalı tipte.

1. Kırmızı fosforlu küçük çubuk şeklindeki arpacık ve namlu ağızları görülüyor. 9 mm enindeki namlu şeridi merkezi pist donanımlı.

2. Kaz (ya da baykuş) gagası olarak tabir edilen kundak formu üzerindeki ince tırtıklı yüzeyler lazerle işlenmiş ve tutuşa olumlu etki ediyor.

3. Kauçuk dipçik pedi kalın, hava delikleri var ve yağ tutmaz tipte. Zaten zayıf olan geri tepmeyi tamamen filtreliyor.

4. Altın yaldız kaplama tetik namlu seçebiliyor ve parmağa iyi oturan bir kıvrımı var.

X-CONES NAMLULAR

İç kısımları krom kaplama olan namlular 760 mm uzunluğunda ve 1.387 gram ağırlığında; namlu iç çapı 14 mm. Üzerindeki yanal namlu şeritleri içbükey tipte ve soğutma köprüleri mevcut. Silindirik formdaki namlular yüksek dayanıklılık özelliğine sahip UM8 çelik kullanılarak imal edilmiş. Arpacık kırmızı renkli fiber malzemeden, soğutma köprüleriyle donatılmış düz namlu şeridi ise 9 mm eninde, yüzeyi ışık yansıtmayan anti röfle işçilikli, yani tırtıklı.

Fair markalı bu namlular da X-cones teknolojisiyle üretilmişler: Bunu kısaca özetlersek, taşlama, tefsiye ve iç profillerin işlenmesi aşamasında, geri tepme şiddetini azaltmak ve iç balistik hassasiyeti artırmak amacıyla rakor görevi yapan 150-200 mm boyunda uzun konik parçalar imal ediliyor ve birbiriyle birleştiriliyorlar.

Fair Jubilee Sporting .410 süperpoze 1.205 mm uzunluğunda (760 milimetrelik namlularla) ve 3.293 gram ağırlığında. Son derece stabil ve terazili bir tüfek. Ergonomik dipçiği Sporting tarzında.

Namlular içten monte edilen değiştirilebilir şok tüpleri donanımına sahip. Çelikten imal edilen Technichoke Xp 50 şoklar (*, **, ***, ****, cyl*****) 46 mm uzunluktalar ve anahtarlarıyla birlikte silahın paket donanımında yer alıyorlar. Test ettiğimiz Jubilee Sporting modeli X-cones namlularıyla atışlarda çok iyi grupmanlar üretti. Bu namlularla daha önce de test atışları yapmış ve 35 metreden yapılan atışlarda hep yüksek isabet yüzdesi yakalamıştım. Saçma grupmanları nişan alınan noktanın hafif yukarısına düşseler de, *** şoklu ilk namluda saçmaların %92’si 750 mm çaplı çemberin içine düşerken, * şoklu ikinci namluda neredeyse tamamı, yani %99’u bu çemberin içinde toplandı. Bu atışlarda 7,5 numara 21 gram kurşun saçmalı Bamp;P fişekler kullandım. En yüksek şok boğumlu namluda ise tam tamına 98 saçma (%46,5) 375 mm çapındaki iç çemberin içine düştü.

Arkadaşımız Brescia Valle Duppo Sporting atış poligonunda test atışlarını yaparken görülüyor.

Bu süperpoze için, çelik yapısı üzerine binen ağır “işi” layıkıyla yerine getiren bir tüfek ifadesini rahatlıkla kullanabiliriz, çünkü dengesi ve sarsılmazlığı gerçekten övgüye layık. Mekanik yapısı ise sağlam ve etkili. Tabaklara ateş ederken önemli et kalınlığına sahip namluları asla aşırı ısınmıyor. Test atışları sırasında 9,5 numara 15 gram kurşun saçmalı Bamp;P Extra Rossa, 8 numara 18 gram kurşun saçmalı Cheddite Drago, 7,5 numara 18 gram kurşun saçmalı Danesi Da ve 7,5 numara 19 gram kurşun saçmalı Fiocchi F410 fişeklerle de ateş ettim. Ama hangi tipte fişek kullanırsam kullanayım süperpoze hem en ufak bir sorun çıkarmadı, hem de geri tepme şiddeti belli bir sınırı aşmadı. Omuzda neredeyse yok denecek kadar az bir tepki hissediyorsunuz, ama kurşun saçmaların gramajı az bile olsa tabakların birer birer parçalandığını görüyorsunuz. Tüfeğin toplam ağırlığı 3.293 gram, uzunluğu ise 1.205 mm. Bu Sporting kategorisinde olsa bile kesinlikle skeet sporuna uygun bir tüfek. Sadece baykuş gagası tipindeki kundağı fazla hoşuma gitmiyor.

1. Testte kullanılan fişekler soldan sağa: 7,5 numara 19 gr kurşunlu Fiocchi F410; 7,5 numara 21 gram kurşunlu Bamp;P Extra rossa; 7,5 numara 18 gram kurşunlu Danesi Da; 8 numara 18 gram kurşunlu Cheddite Drago.

2. Techichoke Xp 50 içten takmalı değiştirlebilir şok tüpleri (*, **, ***, ****, cyl*****) 46 mm uzunluğunda ve anahtarlarıyla birlikte paket donanımda yer alıyor. Ayrıca yine donanımda iki adet In/Out Xp100 şok mevcut.

Bazıları bu kundak tipini beğense de ben ele istediğim gibi oturduğunu düşünmüyorum. Kunduz kuyruğu ya da yarım kunduz kuyruğu tipinde bir kundak bence bu tip tüfeklerde ele daha iyi oturuyor. Her halükarda Jubilee çok iyi ateş eden, sağlam namlulara sahip bir tüfek ve .410 numara fişeğin kurşun içeriği zayıf olsa bile mükemmel performanslar ortaya koyabiliyor. Namlu şeridinin ortasındaki pist nişan almayı kolaylaştırırken, çok iyi çalışan tetik mekanizması da buna yardımcı oluyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here