Atıcılık Ve Fitness

Atıcılıkta ‘silah bilgisi, zihinsel yeterlilik ve nişancılık’ en önemli üç unsur olarak karşmıza çıkmakta.

Silah bilgisi atıcılığın temeli niteliğindeki bir kavram olarak karşımıza çıkmakta. Hem başarılı bir atıcılık için hem de kazaların önüne geçmek amacıyla silah bilgisi atıcılık eğitiminin başlangıç aşamasını teşkil etmek zorunda. Aksi takdirde atıcılıkta gerçek bir başarı sağlamak mümkün olmaz. Bununla birlikte silah bilgisinin eksikliği durumunda dönüşü olmayan kazalara da sebep olunabilir. Atıcılık sporunun özü ise zihinsel yeterliliğe dayanmakta. Bir kişi zihinsel ve ruhsal olarak silah kullanmaya uygun değil ise ne hobi amacıyla ne de kişisel savunma için silah kullanmamalı. Zihinsel olarak atıcılığa uygun olmayan kişilerin hem kendileri hem de çevreleri için ölümcül sonuçlara sebep olabilecek fiillerde bulunmaları işten bile değil…

Atıcılığın fiili kısmını teşkil eden nişancılık kavramı ise ancak uzun süreli düzenli çalışmalar neticesinde kazanılabilecek bir yetenek. Yalnızca atış antremanları yaparak nişancılığın gelimesi pek de mümkün değil. Nişancılığın gelişebilmesi için atış antremanlarının yanında firness’a da ağırlık verilmeli. Bu yüzden değerli Armi e Tiro okuyucuları için ‘Atıcılık ve Fitness’ ilişkisini ‘Kuvvet, Kardiyo, Esneklik ve Çeviklik’ başlıkları altında inceledik. Bununla birlikte bu yeneteklerin nasıl geliştireleceği hakkında genel bir bilgilendirmede bulunduk…

KUVVET

Atıcılık-Kuvvet İlişkisi: Silahı taşıma, sağlam bir şekilde kavrayabilme ve hızlı şekilde kaldırarak hedefe doğrultma gibi aktiviteler açısından kuvvet gerçekten önemli bir kavram. Aksiyon atışlarında uzun süre namluyu hedefte tutarak hareket edebilmek için kuvvetli olmak zorundasınız.Alışık olmadığınız pozisyonlarda yaptığınız atışlarda kasların titremesi çok sık karşılaşılan bir durum, bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz tek şey kuvvet çalışması… Eğer yeterince kuvvetli değilseniz uzun soluklu bir atış sırasında kaslarınızda oluşacak tükenmişlik hissinin ve eklem ağrılarının (özellikle diz ve dirsek için) önüne geçmeniz mümkün değil. Kuvvet çalışması poligon atışları ve avcılıkla birlikte günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz riskleri önleme açısından da oldukça yararlı. Sağlam bir vücuda sahip olmak, size zarar vermeyi düşünebilecek kişilere karşı önemli bir caydırıcılık da sağlamakta. Bu sayede silahınızı kullanmanıza gerek bile kalmayabilir…

Peki Kuvvetimizi Nasıl Artırabiliriz?

Şınav, mekik çekmek ve çök-kalk yapmak en basit kuvvet artırıcı antremanlar arasında. Çok basit çalışmalar olarak algılansalar da hem masrafsız olmaları hem de her ortamda yapılabilmelerinden dolayı bu çalışmalar gerçekten önemli. Eğer günlük hayatınızdan zaman ayırabiliyorsanız internette bulunan fitness çalışmalarından yararlanabilir ya da bir spor salonuna yazılarak profesyonel bir eğitmenin desteğiyle kendinizi geliştirebilirsiniz.

KARDİYO

Kardiyo-Atıcılık İlişkisi: Eğer köşeye sıkıştırılmış durumda değilseniz veya üzerinize bir silah doğrultulmadıysa tehlikeli bir durumdan kurtulmanın en mantıklı yolu çoğu zaman koşarak uzaklaşmaktır. Bunun aksini yaparak saklanmayı yada mücadele etmeyi tercih etmek de seçenekler arasında. Bahsi geçen bu durumların tamamında stres altında olacağınız için vücudunuz yüksek oranda adrenalin hormonu salgılar. Bu hormon kaçmayı seçtiğinizde kısa süreli olarak size yardımcı olsa da eğer kalp ve akciğerlerinizi yeterince geliştirmediyseniz adrenalin diğer durumlarda sizin aleyhinize sonuçlar doğuracaktır. Kardiyopulmoner organlarınızı zinde tutacak çalışmaları yapmadığınız taktirde silahınızı başarılı bir şekilde kontrol edebilmeniz ve kullanabilmeniz oldukça zor! Stres altındayken ciğerleriniz şıkıştığı hissine kapılmak gayet normal, bunu minumuma indirmek için yapabileceğiniz yegane çalışma kardiyo antremanları…




Peki Kardiyo Çalışması Nasıl Yapılmalı ?

Kardiyo çalışmasının temeli yüzme ve koşu yapmaya dayanmakta. Çok hızlı bir koşucu veya yüzücü olmanız o kadar da önemli değil. Asıl önemli olan antremanlarınızın sürekliliği. Sürekliliği sağlamada kullanılan en genel metod kendi fiziksel özelliklerine uygun haftalık programlar hazırlamak ve her ne olursa olsun bu programlara uymak. Kardiyo çalışmanıza atışı da ekleyebilirsiniz. Bir süre koştuktan hemen sonra hiç dinlenmeden atış yapın. Bu çalışmaya bir süreklilik kazandırabilirseniz elde ettiğiniz sonuçları not almayı ihmal etmeyin. Sonuçları kıyasladığınızda zamanla atışlarınızın geliştiğini fark edeceksiniz.





ESNEKLİK

Atıcının Esnek Olması Neden Önemli: Atıcının esnek bir vücuda sahip olmasının bir çok yararı var ancak bunlardan en önemlisi esnekliğin yumuşak doku zedelenmelerini engelliyor olması. Tıbbî istatistikler esnek vücutlu insanlarda yumuşak doku zedelenmesi vakalarının daha az yaşandığını ortaya koyuyor. Esnekliğin bir diğer yararı da alışmadık anlık atış pozisyonlarının kolaylaşması olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle sutre gerisi atışlarında sutrenin şeklinin düzgün olmaması durumunda atıcılar atış esnasında şekilden şekile girmek zorunda kalabilmekte. Bu atışların başarılı olabilmesi için esneklik olmazsa olmaz bir özellik.




Peki Nasıl Esnek Olunur ?

Esnekliği geliştirebilmek için çok fazla seçeneğimiz yok aslında. En basit yöntem spor yapanların aktiviteye başlamadan önce yaptığı genel esnetme-germe hareketlerini sabah kalktıktan hemen sonra ve yapmadan önce yapmak. Bu yötemle günlük 5-10 dakika ayırırak daha esnek bir vücuda sahip olabilirsiniz. Esneklikle alakalı çok büyük sıkıntılarınız varsa ‘yoga’ da yapabilirsiniz. Bunun için düzenli olarak yoga eğitimlerine katılarak zaman harcamak yerine internette bulunan yoga videolarından sizin için daha pratik olacaktır.





ÇEVİKLİK

Çevikliğin Atıcılığa Etkisi: Aslına bakılırsa çeviklik atıcılık için baştan beri saydığımız tüm kavramlardan daha önemli ve atıcılığın olmazsa olmazı. Atıcılık açısından çeviklik; motor becerileri ve dayanıklılığın bir araya getirilmesi olarak açıklanabilir. Kazanılan reflekslerin hızlı ve başarılı bir şekilde kullanılabilmesi; bunların dayanıklılık sayesinde süreklileşmesi ancak çeviklik sayesinde sağlanabilir.




Çeviklik Nasıl Sağlanır ?

Çevikliği sadece uygulama ile gelişir! Çeviklik kazanmak için öncelikle kuvvet, kardiyo ve esnekli çalışmalarının tümünü birlikte yapmanız gerekmekte. Ayrıca bunlara ek olarak elinizden geldiğince düzenli olarak silahınızla birlikte arazi yürüyüşleri ve atış pratikleri yapın. Bu sayede sürekli olarak kendinizi dinç ve zinde tutabilir, gerçek mânâda çevik bir atıcı olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here